Europese Verkiezingen 201430 apr '14 11:58Aangepast op 1 mei '14 11:40

'Minder privileges voor EU-landen die 5 procent aan hun laars lappen'

Auteur: Thijs Baas

EU-landen moeten de werkloosheid onder de 5 procent brengen. Landen die zich daar onvoldoende voor inspannen krijgen minder tijd om aan de begrotingsnormen te voldoen en kunnen minder aanspraak maken op Europese fondsen. Dat bepleit PvdA-lijsttrekker bij de Europese Verkiezingen Paul Tang op BNR.

Ook moeten landen wat Tang betreft laten zien hoe ze daarnaartoe gaan. "Toon in ieder geval de ambitie. Daarbij kan Europa ondersteunen. Het gaat om de inspanningsverplichting. Je vraagt geloofwaardige stappen. Een land als Frankrijk heeft meer dan 10 procent werklosheid. Dat is ook een economisch probleem en ik mis bij Hollande de ambitie om de werkloosheid terug te dringen. Ik ben ervan overtuigd dat de weg naar solide begrotingspolitiek loopt via een gezonde arbeidsmarkt."

Steun andere landen
Als een land zich niet voldoende inspant hoeven andere landen het niet te steunen, vindt Tang. "Een land moet zich inspannen om steun te krijgen van andere landen. Dat noem ik wederkerigheid en dat is voor mij de basis van solidariteit. Een land dat alles op alles zet om de werkloosheid meer geld uit fondsen en meer tijd om de begroting op orde te krijgen. De ondersteuning vanuit de EU laat je wegvallen, voor wat hoort wat."

Een maatregel die volgens Tang goed kan werken om de wergelegenheid een impuls te geven is de verlaagde btw in de bouw. "Zoek de maatregelen die mensen een steun in de rug geven. Ik denk dat er maatregelen zijn die mensen bij de arbeidsmarkt betrekken en waarmee je werklozen ondersteunt. Als die maatregelen er zijn moet je als land ook de ambitie hebben om ze in te zetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen