Europese Verkiezingen 201423 mei '14 07:25Aangepast op 23 mei '14 09:45

D66 grote winnaar, PVV verliezer

Auteur: BNR Webredactie

D66 lijkt de grote winnaar te worden bij de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement. De PVV levert de meeste zetels in. Ook het CDA verliest, in percentages, flink maar houdt wel vier van de vijf zetels over.

De volledige uitslag

Volgens tellingen van GeenStijl wordt D66 met vijf zetels zelfs de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Dat meldt het weblog op basis van 664.316 getelde stemmen in 1278 stembureaus in heel Nederland.

Volgens de definitieve exitpoll van bureau Ipsos haalt de partij van lijsttrekker Sophie in 't Veld vier zetels. Daarmee zou D66 verwikkeld zijn in een nek-aan-nekrace met het CDA. GeenStijl voorspelt echter dat de christendemocraten blijven steken op "vier, mogelijk drie'' zetels en daarmee achterblijven op hun rivalen.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold heeft Nederland overtuigd voor Europa gekozen. D66 wil de EU verder brengen, het wil vooruit, zei Pechtold. "Wij zetten in op vertrouwen, stabiliteit en ambitie.''

CDA
Ook CDA-partijleider Sybrand Buma was content met de uitslag. "Dit voelt als een versterking van de stijgende lijn die het CDA heeft ingezet.'' Volgens de cijfers zou het CDA één zetel verliezen en op vier zetels in het europarlement uitkomen.

De strijd tussen CDA en D66 komt ook voor lijsttrekker Esther de Lange als een verrassing. "Wie had dat gedacht aan het begin van de campagne? Dit voelt toch wel een beetje als winnen.'' Volgens De Lange heeft het duidelijke CDA-verhaal de kiezer over de streep getrokken.

PvdA
Bij de PvdA werd voorzichtig opgelucht gereageerd op de exitpoll. Het lijkt erop dat de PvdA haar drie zetels in het Europees Parlement behoudt, al daalt de partij van 12 naar 9,4 procent van de stemmen.

Lijsttrekker Paul Tang zegt in een reactie dat drie zetels "mooi'' zou zijn. "Maar de echte uitslag volgt zondag. In Nederland en Europa blijven we knokken voor meer werk, eerlijk werk en goed werk.'' Donderdagavond is het na een lange campagne "even ontspannen'', aldus Tang.

VVD
VVD-campagneleider Han ten Broeke sprak van "een kleine plus". De partij haalde een kleine winst, maar blijft gelijk op drie zetels.

Volgens Ten Broeke biedt de voorlopige uitslag "een prima basis voor een stevig VVD-geluid in het Europees Parlement''.

PVV
De PVV zou in de NOS-exitpoll en een onderzoek van Maurice de Hond op drie zetels uitkomen. Ook GeenStijl verwacht dat de PVV drie zetels haalt, maar sluit niet uit dat de anti-EU-partij toch met vier zetels in het Europees Parlement komt.

De tegenvallende uitslag van de PVV betekent niet dat Nederland eurofieler is geworden, zei PVV-leider Geert Wilders. Volgens Wilders is de uitslag van de PVV te verklaren door de lage opkomst. "65 procent van de PVV-kiezers is thuisgebleven.''

"We hebben gevochten als leeuwen'', zei Wilders over de campagne, maar de eerlijkheid gebiedt volgens hem te zeggen "dat de polls tegenvallen''.

SP
De SP boekt weer winst, komt op drie zetels en is nu voor het eerst bij verkiezingen procentueel groter dan de PvdA. SP-leider Emile Roemer vierde dat als een "enorme doorbraak''. Zijn partij is nu de grootste linkse partij in Nederland en daarmee volgens Roemer ook op het Binnenhof een "serieuzere speler''.

GroenLinks, ChristenUnie/SGP en nieuwkomers
GroenLinks en de combinatie ChristenUnie/SGP haalden beiden twee zetels, voor GroenLinks is dat een verlies van één zetel. De Partij voor de Dieren en 50PLUS komen nieuw in het europarlement, elk met één zetel.

De opkomst lijkt dit keer uit te komen op 37 procent, tegen 36,8 procent 5 jaar geleden. Vooral PVV- en PvdA-kiezers bleven dit keer thuis. Bij de PVV bleef volgens Ipsos 65 procent van de kiezers van 5 jaar geleden thuis, bij de PvdA was dat 57 procent.

De voorlopige uitslag op basis van gegevens van de kieskringen wordt pas zondagavond laat bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen