Europese Verkiezingen 201423 mei '14 12:43Aangepast op 23 mei '14 13:27

PvdA verheugd over verlies PVV

Auteur: BNR Webredactie

De nederlaag van de PVV zorgt voor opluchting bij de PvdA. Voor aanvang van de ministerraad waren meerdere PvdA-bewindspersonen zichtbaar blij met het verlies voor de partij van Geert Wilders.

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem sprak uit dat hij verrast en verblijd was door het forse verlies van de PVV bij de Europese verkiezingen. "En ook minister Timmermans kon het niet nalaten op te merken dat hij verheugs is dat de meerderheid van de Nederlanders kiest voor een andere koers dan die van Wilders", zegt BNR-verslaggever Jeroen Stans. "Best opvallend, want de PvdA is bij deze verkiezingen de zesde partij van Nederland geworden en de PVV de vierde."

Desondanks is Dijsselbloem niet ontevreden over de resultaten van de PvdA, die ondanks verlies drie zetels lijkt te behouden. "Dat is goed nieuws. Daar hebben we hard voor gewerkt. Daar ben ik blij mee.'' PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) noemde de uitslag voor zijn partij "niet goed, maar wel conform verwachting''.

PvdA-minister Jet Bussemaker (Onderwijs), die ook hoopt dat de PvdA de drie zetels vasthoudt in de definitieve uitslag van zondag, zei blij te zijn "dat een pro-Europese partij als D66 heeft gewonnen en een zeer anti-Europese partij als de PVV verloren lijkt te hebben''.

Tegenvaller
BNR's Europa-verslaggever Anke Truijen noemt het verlies van de PVV opvallend. "Op basis van de peilingen hadden veel mensen verwacht dat de PVV juist winst zou boeken. De vraag die in Europa nu wordt gesteld is of het verlies van de PVV een opmaat vormt voor verliezen van andere euro-sceptische partijen in bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Slowakije."

De PVV wil in het Europees Parlement een fractie vormen met andere euro-sceptische partijen. Volgens Truijen wordt dat nog geen makkelijke opgave. "Daarvoor zijn 25 leden uit zeven landen nodig. Dat kan nog wel eens een probleem worden, want Vlaams Belang doet het niet goed in België, net als de Slowaakse nationalisten. Van het Britse UKIP is het nog maar de vraag of ze in de fractie willen. Het is nog maar de vraag of Wilders zeven landen bij elkaar krijgt."

Lage opkomst
Veel ministers betreurden de lage opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ongeveer 37 procent van de kiezers ging naar de stembus, bijna vergelijkbaar met vijf jaar geleden. Timmermans, die als minister verantwoordelijk is voor Europa, trekt zich dat aan. "Het is iets waar we hard aan moeten werken'', zei hij. De minister wil ervoor zorgen dat Europa niet alleen in verkiezingstijd aandacht krijgt, maar gedurende de hele periode van vijf jaar dat dit Europees Parlement er zit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen