Formatie1 sep '17 15:59Aangepast op 1 sep '17 17:03

Tweede Kamer wil Algemene Beschouwingen uitstellen

Auteurs: Judith Laanen en Jaap Jansen

De Algemene Politieke Beschouwingen gaan dit jaar waarschijnlijk niet door. Een Kamermeerderheid van in elk geval VVD, D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SGP wil het uitstellen. Het CDA overweegt het. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs de partijen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het is niet handig om twee keer over ongeveer hetzelfde te debatteren: het beleid voor de komende periode, en de eerste keer ook nog eens met een kabinet dat eigenlijk niets meer kan, vindt de SGP, de partij die vaak gezien wordt als het staatsrechtelijk geweten van het parlement.

SGP: stel Financiële Beschouwingen ook uit

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij laat in een reactie aan BNR weten dat de Beschouwingen met de 'oude ministers van PvdA en VVD in de bankjes een heel rare en verwarrende figuur' zou worden. 'Moet Rutte dan zeggen: 'dit is alleen het beleid van het oude kabinet, heb nog even geduld waar een nieuw kabinet mee komt'?'

Het ligt volgens Van der Staaij dan ook voor de hand dat de debatten over de begroting, de Algemene Financiële Beschouwing, óók uitgesteld worden. 'Die moeten we pas voeren op moment dat we duidelijkheid hebben over de financiële plaatjes van de nieuwe regering. Dat zal ongetwijfeld ook leiden tot aanpassing van de begroting. Dat hebben we een aantal jaren geleden ook al gezien met het Herfstakkoord.'

SP wil geen uitstel

De SP voelt niets voor uitstel. PVV-leider Geert Wilders wilde niet reageren. De Algemene Financiële Beschouwingen gaan overigens wel gewoon door. Het oude kabinet dient op Prinsjesdag immers gewoon een begroting in, die op 1 januari 2018 gevolgen heeft.

Regeringsverklaring

Politiek verslaggever Jaap Jansen wijst erop dat het nieuwe kabinet meestal binnen 14 dagen na zijn aantreden naar de Kamer komt voor de regeringsverklaring. 'Het is logischer om het debat daarover samen te laten vallen met de Algemene Politieke Beschouwingen. Die worden dan uitgesteld, maar eigenlijk vervallen ze gewoon', zegt Jansen.

Uitstel van de Algemene Politieke Beschouwingen is niet uniek. In 2010 gebeurde het ook en in de jaren '80 zelfs drie keer. 'In 2010 werd het kabinet Rutte I gevormd. Dat duurde een tijdje, toen moest gedoogsteun van de PVV gevonden worden.'

Zalm: geen kabinet voor Prinsjesdag

Informateur Gerrit Zalm schreef vorige week aan de Kamer dat het niet aannemelijk is dat er op de dag na Prinsjesdag al een nieuw kabinet is. Volgens Jaap Jansen kan er wel vrij snel daarna een concept-regeerakkoord zijn. Zalm stuurt dat samen met zijn eindverslag naar de Tweede Kamer, waarna ook daarover een debat plaatsvindt. Aan het einde van dat debat krijgt VVD-leider Mark Rutte van de kamer opdracht een kabinet te formeren. Dan ontvangt formateur Rutte alle kandidaat-ministers en staatssecretarissen. Ook worden zij nog gescreend door de inlichtingendiensten. Na een week of twee kan koning Willem-Alexander dan het nieuwe kabinet beëdigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen