Blik op de Formatie22 jun '17 14:24

De herstart na een valse start

Auteur: Judith Laanen

Dat D66 en de ChristenUnie nu toch om tafel gaan met de VVD en CDA lijkt een herstart van een valse start, zien ook CDA-spindoctor Jack de Vries en VVD-prominent en communicatiespecialist Frits Huffnagel.

Jack: ‘We hebben natuurlijk eerder gezien dat Pechtold Segers vriendelijk de deur wees. Daarna hebben we vorige week het spel ontrafeld waar Tjeenk Willink mee bezig is: formeren is fileren en afstrepen. Iedereen moest langskomen en op papier zetten waarom ‘ie met wie niet wilde.’ Dan blijft er na het afzeggen van Asscher maar één partij over, ziet ook Jack, en dat is de ChristenUnie.

Frits denkt dat de druk enorm is om het te laten slagen, maar het kan altijd nog mislukken. ‘Onder druk wordt alles vloeibaar, een bekend gezegde in de politiek. Ik denk dat ze heel serieus gaan proberen dit te laten slagen.’

'Deze nieuwe poging moet kansrijk zijn'

Jack denkt dat deze nieuwe poging kansrijk moet zijn omdat het de enige optie is. ‘Ik herinner me uit de formatie van 2006 dat ook Wouter Bos van de PvdA moeilijk keek toen hij met de ChristenUnie moest onderhandelen. In de praktijk bleken dat goede onderhandelingen. Die zaten er duidelijk maar ook betrouwbaar in, de afspraken worden gedragen in de achterban. Belangrijker: er liggen nu lastige medisch-ethische punten, maar er zijn echt wel wat belangrijkere problemen voor dit land die om een oplossing vragen. Dat gaf Tjeenk Willink na de tweede breuk met GroenLinks ook aan.’ Jack hoopt dat ‘de mannen boven zichzelf uitstijgen’.

Frits denkt dat het signaal is afgegeven, mede door het etentje van gisteravond tussen Pechtold en Segers en hun secondanten, dat Segers welkom is. Morgenmiddag ontvangt Tjeenk Willink VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om 17.00 uur.

Volg onze
formatieblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen