Gemeenteraadsverkiezingen 201417 mrt '14 09:33Aangepast op 17 mrt '14 10:04

Mogelijk ook geronseld in Bergen

Auteur: BNR Webredactie

Ook in de Noord-Hollandse kustgemeente Bergen zijn mogelijk stemmen geronseld. De zus van een lijsttrekker werkt in een bejaardentehuis en zou daar de stempassen van bewoners hebben verzameld.

De instelling doet onderzoek, de gemeente wacht de uitkomst af en beslist dan over aangifte. Dat zei een woordvoerder van de gemeente maandag na berichtgeving in De Telegraaf.

Het is niet bekend om hoeveel stempassen het gaat. Het onderzoek is maandag of dinsdag klaar, de gemeente neemt dan 'zo snel mogelijk' een besluit. "En als er dan ook maar enige twijfel is, zal burgemeester Hetty Hafkamp zeker aangifte doen'', voegt de woordvoerder eraan toe.

Roermond, Heusden, Soest
Eerder kwamen er berichten over ronselen in de gemeenten Roermond (Limburg), Heusden (Noord-Brabant) en Soest (Utrecht) naar buiten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat gemeenten aangifte doen als ze het vermoeden hebben dat er is geronseld.

Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen kwam, voor zover bekend, bij vorige verkiezingen in Nederland niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen