Gemeenteraadsverkiezingen 201420 mrt '14 11:01

Van Rey: de mensen vertrouwen mij

Auteur: Pieter van den Akker

Van corruptie verdacht, maar toch de grote winnaar in Roermond met zijn Liberale Volkspartij Roermond. Voor Jos van Rey liep de verkiezingsdag van gisteren uit op een groot succes, ondanks het lopende strafrechtelijk onderzoek dus. "De mensen weten precies hoe ik in elkaar zit en die hebben vertrouwen in mij", zegt Van Rey tegen BNR.

Gaat u de raad in?
"Ja, natuurlijk. Als je lijstduwer bent en je wordt gekozen, dan ga je de raad in."

Wat voor avond en nacht heeft u gehad?
"We zijn om 3 uur naar bed gegaan en om 6 uur opgestaan. Vanmorgen om half 8 hebben we de eerste vergadering gehad met de LVR. Vanavond komen de hele fractie en alle kandidaten bij elkaar."

Een meerderheid van de partijen in Roermond heeft al gezegd niet met u te willen samenwerken. Hoe gaat u dat oplossen?
"Ze hebben gezegd dat ze onze partij in ieder geval uitsluiten. Ik begrijp dat je misschien voor de verkiezingen zegt dat je een partij uitsluit. Maar de kiezer heeft nu gesproken. Overigens zet het uitsluiten van partijen jezelf ook buitenspel. Je kunt, denk ik, niet over 7000 kiezers in Roermond zeggen dat ze niet aan de verkiezingen hebben deelgenomen. Dus ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren."

Als dat niet gebeurt, heeft u nog de mogelijkheid tot een minderheidscoalitie.
"Dat zou kunnen, maar laat eerst eens iedereen rustig nadenken over wat er gisteren is gebeurd. En dan aan tafel gaan zitten en open - en dat gebeurt zaterdag al waar iedereen uit Roermond bij kan zijn - met elkaar nader van gedachten wisselen."

Wat zou uw voorkeur hebben?
" Mijn voorkeur is dat iedereen goed nadenkt over wat er is gebeurd."

Er is geen partij waarover u zegt: daar wil ik meteen mee aan de slag?
"Nee. Luister, ik heb in het verleden in Roermond altijd grote afspiegelingscolleges gehad voor de stabiliteit. U heeft veel gehoord over Roermond de afgelopen anderhalf jaar. Heel veel, naar mijn mening te veel. Maar daarvoor heeft u alleen maar positief nieuws over Roermond gehad over de economische groei."

Er loopt een corruptieonderzoek tegen u. Hoe verklaart u dan toch uw grote zege?
"De mensen weten precies hoe ik in elkaar zit en die hebben vertrouwen in mij. Vandaar dat ik denk dat het goed is dat andere mensen er even goed over nadenken."

Maar zo'n corruptieonderzoek is toch niet lekker.
"Ik heb geen bezwaar tegen een onderzoek. Dat heb ik altijd gezegd. Maar de wijze waarop dat nu gebeurt in dit land kan dus niet. Je bent al veroordeeld voordat er één letter op papier staat."

U had ook kunnen denken: ik hou me even gedeisd.
"Ja, dat klopt. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben blij dat er ook nog mensen zijn die durven te vechten tegen de almachtige en verpletterende overheid. Vandaar dat wat er gisteren in Roermond is gebeurd, een steun in de rug is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen