Gemeenteraadsverkiezingen 20143 mrt '14 08:26Aangepast op 4 mrt '14 07:59

In Bergen op Zoom begon de droom

Auteur: Thijs Baas

Over 16 dagen kun je stemmen op één van de vele lokale poppetjes op de kieslijst van je gemeente. Zijn dat hobbyisten met knullige posters, of belangrijke pionnen die het verschil kunnen maken?

Hun voorgangers kunnen goed vertellen waarom raadsleden niet onderschat moeten worden én welke wijze lessen ze kunnen opdoen voor het vervolg van hun maatschappelijke carrière. Raadslid blijkt een uitstekende opstap voor een latere functie als burgemeester, commissaris van de Koning of minister. Vandaag Ed Nijpels, die tevreden is over de democratisering die in zijn tijd werd doorgevoerd, maar liever een gevarieerder aanbod aan sociale woningen tot stand had zien komen onder 'zijn' bewind.

Nijpels begon zijn politieke carrière in de gemeenteraad van Bergen op Zoom. Daar ging een pittige politieke strijd met zijn vader aan vooraf: vader en zoon mochten nog niet samen in de gemeenteraad. Die impasse werd doorbroken door het opgeven van zijn zetel te verbinden aan het afstuderen van de jonge Ed. "Als mijn voorganger bij de VVD dan zou bedanken, kon ik alsnog in de raad. Dus ik heb eieren voor mijn geld gekozen, ben als een gek gaan studeren. Ik heb mijn bul laten zien en toen heeft mijn vader bedankt."

Democratisering
Een belangrijk speerpunt van Nijpels was zijn bijdrage aan de democratisering van het gemeentebestuur. "Bergen op Zoom had een democratiseringscommissie, die allerlei voorstellen deed over hoe het gemeentebestuur veel dichter bij de burger kon komen. Toen vond ik het dus ook al belangrijk om het gat tussen bestuur en burger te verkleinen; we kwamen uit een tijd dat gemeentebestuurders zich nogal regentesk gedroegen en dat de inspraak van de burger maar mondjesmaat tot stand kwam."

"Het zijn allemaal eentonige wijken, dikwijls lelijke flats. En dat is jammer, want voor hetzelfde geld kun je ook veel gevarieerder bouwen", zegt Nijpels. En ook over de huidige stand van zaken van de gemeentepolitiek is hij niet uitsluitend positief: het zorgelijke van de nieuwe taken van de gemeente is niet zozeer de hoeveelheid geld die erbij wordt geleverd. Bij sommige dingen vraag ik me af of het vel zo verstandig is om ze compleet te decentraliseren, want niet iedere gemeente is in staat om dat goed georganiseerd te krijgen."

Gerelateerde artikelen