Gemeenteraadsverkiezingen 201420 mrt '14 16:44

Wilders: ik snap niets van de commotie

Auteur: Pieter van den Akker

"Ik heb geen verkeerd woord gezegd. Ik ga me ook nergens voor excuseren. Ik snap helemaal niets van de commotie." Met die woorden reageert PVV-leider Geert Wilders op BNR op de grote commotie die is ontstaan over de wijze waarop hij op verkiezingsavond zijn achterban toesprak.

Verslaggever Jeroen Stans sprak donderdagmiddag met verschillende prominente PVV'ers over de speech van Wilders. Een van hen was Machiel de Graaf. Aan hem de vraag of hij ook voor minder Marokkanen is. "Ik geef geen commentaar op uw vraag." Waarom niet? "Omdat ik geen commentaar geef", zegt De Graaf die gisteravond (zie video) nog mee stond te roepen toen het 'minder, minder, minder!' klonk.

Geen commentaar
Dat laatste wordt door hem beaamd: "U heeft gisteren mijn commentaar gezien. Ik geef nu dus geen commentaar."

Dan naar Kamerlid Joram Van Klaveren. Is hij voor minder Marokkanen? "Dat is volgens mij niets nieuws onder zon. Als je ons verkiezingsprogramma leest, pleiten we al jaren voor een immigratiestop uit islamitische landen." Maar expliciet minder Marokkanen? "We zijn voor vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminele Marokkanen. Als je die zaken bij elkaar neemt, leidt dat onder andere tot minder Marokkanen."

Wilders zelf: "We roepen het al jaren. Het beeld dat we we alle Marokkanen het land uit willen hebben. Ik ben ook geen enkele grens overgegaan. Nogmaals: ik heb gezegd wat ik altijd heb gezegd."

Bosma: even naar Geert luisteren
Martin Bosma, Wilders' adjudant, op de vraag of hij voor minder Marokkanen is: "Ik wil even naar Geert luisteren zo", luidt het korte antwoord.

Verslaggever Jeroen Stans daarop: "Als ik het aan u zelf vraag: wilt u minder Marokkanen?" Bosma: "Nogmaals: "Ik wil even naar Geert luisteren, dank je wel."

Wilders: geen excuses
Wilders vervolgens weer: "Ik meen oprecht dat ik niet alleen niets nieuws, maar ook niets onoirbaars of verkeerds heb gezegd. Het beeld dat wij alle Marokkanen het land uit zouden willen hebben, is complete onzin. Ik heb die drie stappen genoemd. Daar blijf ik bij. Ik heb me nergens voor te excuseren. Wat mensen ervan maken, om wat voor reden dan ook, is hun verantwoordelijkheid."

Hij gaat verder: "Ik heb drie verschillende dingen gezegd. Ik heb gevraagd: meer of minder Europa? Meer of minder Partij van de Arbeid? En ook dit punt over de Marokkanen. Nogmaals: geen verkeerd woord erbij. Ik heb het ook aan iedereen toegelicht wat ik daarmee bedoelde."

De vraag aan Bosma nadat hij heeft meegeluisterd is ten slotte opnieuw: bent u voor minder Marokkanen? "Ik wil even naar Geert luisteren, dank je wel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen