Gemeenteraadsverkiezingen 20143 apr '14 12:03Aangepast op 3 apr '14 13:26

D66 met GroenLinks verder in Amsterdam

Auteur: BNR Webredactie

D66 gaat in Amsterdam in ieder geval met GroenLinks een nieuw stadsbestuur vormen. Dat heeft D66 voorman Jan Paternotte gezegd. Beide partijen gaan nu onderzoeken wie kan worden toegevoegd aan het college. Ze gaan praten met PvdA, VVD en SP.

GroenLinks en D66 hebben naar eigen zeggen "een sterke inhoudelijke verwantschap op diverse thema's". Ze delen standpunten over veiligheid, vluchtelingen en een groenere energievoorziening. "Onze partijen delen een vrijzinnige traditie en een focus op individuele zelfbeschikking".

In de Amsterdamse stadsdelen hebben beide partijen de afgelopen jaren volgens Paternotte "uitstekend samengewerkt". "Inhoudelijk en relationeel staat niets een vruchtbare samenwerking in de weg." D66 en GroenLinks gaan de komende weken een "hervormingsagenda" opstellen.

Prominenten
Beide partijen hebben een prominente partijgenoot aangewezen om de gesprekken te leiden. Voor D66 is dat oud-minister en voormalig burgemeester Thom de Graaf. Voor GroenLinks is dat Tom van der Lee, die jarenlang woordvoerder was van de Tweede Kamer-fractie. PvdA en GroenLinks lieten vorige week nog weten aan informateur Alexander Rinnooy Kan dat zij alleen samen met D66 verder wilden gaan. Dat was voor D66 toen onbespreekbaar, die ook de mogelijkheden met VVD en SP wilde verkennen. GroenLinks is de afgelopen week teruggekomen op haar standpunt.

D66 was in Amsterdam de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen en stootte de PvdA voor het eerst in 68 jaar van de troon als grootste partij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen