Gemeenteraadsverkiezingen 201420 mrt '14 16:18

Sta op voor Geert Wilders

Auteur: Sjors Frohlich

Toen ik hier een jaar geleden kwam werken als hoofdredacteur was één van mijn eerste daden: het schrappen van het hoofdredactioneel commentaar. BNR Nieuwsradio bericht en vindt eigenlijk niets.

BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich
BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich

Natuurlijk hebben wij scherpe columnisten, maar die spreken op persoonlijke titel.

Nu ben ik, na ampele overwegingen, toch in de pen geklommen, zie het maar als een persoonlijk schrijven. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om niets te vinden van de actie van Geert Wilders. Vorige week verdedigde ik in een discussie Wilders toen hij met Hitler werd vergeleken. Dat kun je niet maken, wat je ook van Wilders vindt, was mijn mening. Na gisteravond begrijp ik in elk geval die vergelijking. Vooral omdat Wilders met zijn volle verstand en zeer bewust het aanwezige PVV-publiek mende.

Hij weet precies waar hij mee bezig is. Natuurlijk wil hij verontwaardigde reacties, natuurlijk wil hij een proces. En Wilders hoopt dat het dit keer wél tot een veroordeling komt. Dat wordt een geldboete. Die gaat Geert niet betalen. Nee, dan liever een paar dagen de cel. Zie daar het campagnebeeld van de PVV: De leider van het vrije woord wordt in het gevang gegooid. Het martelaarschap, zoals we dat kennen van extremistische moslims.

Er zijn ongetwijfeld veel Marokkaanse luisteraars van BNR, want “de” Marokkanen doen het goed als ondernemers. Marokkanen doen het ook erg goed op de redactie, weet ik uit ervaring. Die Marokkanen zet Wilders nu weg. En weet u, de mondige ondernemers en journalisten, die kunnen wel tegen een stootje, hoe kwetsend de opmerkingen van Wilders ook zijn. Die doorzien de agenda van Geert Wilders. Maar wat te denken van Marokkaanse kinderen van 8, 9 of 12 jaar? Wat denken zij? Wat kregen zij vanmorgen van klasgenoten te horen? Veel grappen denk ik, maar ondertussen…

Wat kunnen we en wat moeten we doen? BNR Nieuwsradio moet gewoon het nieuws verslaan op onafhankelijke wijze. Dat zullen we blijven doen.

En misschien moeten politici van andere partijen nu eens echt een daad stellen. De soms halfslachtige en laffe reacties zijn niet meer afdoende. Ik zou het een prachtig gebaar vinden als bij de eerstvolgende keer dat Geert Wilders het woord voert in de Tweede Kamer alle leden opstaan en de plenaire zaal verlaten. Onafhankelijkheid en vrijheid van meningsuiting hebben we hoog in het vaandel, maar soms moet je een statement maken, vandaar deze oproep aan de mensen die gekozen zijn om dit land de juiste kant op te wijzen: Maak dat statement!

Sjors Fröhlich, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen