Gemeenteraadsverkiezingen 201431 mrt '14 10:44

Werkloze wethouders kosten ons 55 miljoen

Auteur: BNR Webredactie

Na de gemeenteraadsverkiezingen moeten ongeveer zeshonderd wethouders op zoek naar een nieuwe baan, maar dat kan soms even duren. In totaal kosten de werkloze oud-wethouders 55 miljoen euro aan wachtgeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van Rendert Algra, partner van de consultancybedrijf Loopbaan na Politiek. Wethouders hebben dan wel ervaring hebben met het bestuur van afdelingen. Maar op de arbeidsmarkt worden meer managers of directeuren van bedrijven gevraagd. “En dat zijn toch de skills die de wethouder net niet direct heeft, want zij managen niet, zij besturen.”

Volgens Algra moet het probleem al tijdens het wethouderschap worden aangepakt. “Bijna niemand is bezig met de periode daarna. Als je kijkt naar andere functies in Nederland, als je werknemer bent dan hebt je allemaal opfriscursussen en trainingen om bij te blijven in jouw eigen vak en om naar nieuwe ontwikkelingen te kijken. En een wethouder doet dat niet.”

Wachtgeld gelijk aan WW-uitkering
Desondanks acht Algra het wachtgeld voor wethouders nodig. “Anders zouden wethouders na hun werk bij de gemeente zonder geld op straat staan en dat is een risico voor het beroep.” Het wachtgeld voor wethouders is volgens Algra gelijkgesteld met de WW-uitkering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen