Gemeenteraadsverkiezingen 201419 mrt '14 17:50

Een op tien kiezers weet het nog steeds niet

Auteur: Harmen Simon Teunis

Veel kiezers twijfelen tot op het allerlaatste moment en dat is te merken bij het Kieskompas. Van de tienduizenden mensen per uur die de website woensdagmiddag bezoeken weet één op de tien kiezers nog steeds niet op wie zij moeten stemmen.

Dat zegt André Krouwel van Kieskompas. "Bij de laatste analyse zagen we dat nog steeds meer dan 10 procent van de kiezers twijfelde. Dat is hoger dan normaal en het is een paar uur voor de stembussen sluiten.”

De mensen geven aan dat ze nog steeds twijfelen tussen twee of meer partijen, legt Krouwel uit. "Je ziet gewoon dat die twijfel nog steeds vrij hoog blijft. Ik denk dat het ook verklaart waarom zo veel mensen nog zo massaal naar stemhulpen gaan omdat ze echt twijfelen." Kieskompas ging rond vier uur vanmiddag over de miljoen bezoekers.

Er zijn veel mensen op zoek naar informatie die helpt om een uiteindelijke keuze te kunnen maken. "Dan helpt het wel als iemand anders je vertelt welke partij, in termen van belangrijke onderwerpen, partij is die het dichtst bij je staat. Mensen zoeken echt naar wat houvast omdat ze dat uiteindelijke besluit zelf moeilijk vinden."

PvdA gaat klappen krijgen
De regeringspartijen PvdA en VVD hebben veel last van chagrijn bij de kiezers, zegt Krouwel. Vooral de PvdA krijgt flinke klappen in de grote steden, verwacht hij. "Ze krijgen duidelijk van linkse kiezers de schuld van het regeringsbeleid, terwijl de VVD daar veel minder de schuld van krijgt. Dat is natuurlijk ook logisch want rechtse kiezers vinden bezuinigingen wat minder erg, maar zijn wel wat chagrijnig over de belastingverhoging."

Vooral D66 profiteert daar van. "Want veel D66-kiezers hebben VVD op nummer twee staan, maar ook veel PvdA-kiezers geven een hoge stemkans aan D66. Die krijgen eigenlijk gratis van alle kanten stemmen."

D66 noemt zichzelf het redelijke alternatief. En dat klopt, zegt Krouwel. "Ze zijn voor veel mensen eigenlijk een tweede keuze. Maar als je eigen club het dan niet zo goed doet, of in de regering zit, en je wil ze in deze verkiezing laten zien, dat het je niet zint, daar profiteert D66 enorm van."

Krouwel denkt dat het CDA het beter gaat doen in de kleine- en middelgrote gemeenten. "Dat zal een beetje een verrassing zijn. In de grote steden krijgt het CDA klappen maar daarbuiten niet. Daar zien we toch dat mensen een bepaalde kans geeft aan het CDA."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen