Gemeenteraadsverkiezingen 201421 mrt '14 23:40Aangepast op 22 mrt '14 15:06

'Vrijwel voltallige fracties Almere en Flevoland keren PVV rug toe'

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de hele PVV-fractie in de Almeerse gemeenteraad stapt uit de partij. Alleen Chris Jansen blijft namens de partij in de raad, de acht anderen gaan zonder de PVV verder.

Dat hebben ze vrijdagavond laat laten weten aan het ANP. Ze sluiten zich aan bij de kritiek van de PVV in Flevoland. Daar verlaten vier van de zes Statenleden de partij om Geert Wilders' uitspraak over Marokkanen, bevestigde Statenlid Chris Jansen tegenover het ANP.

Wilders "kon weten wat het gevolg zou zijn van de wijze waarop hij de standpunten heeft verwoord'' en heeft bovendien "geen afstand genomen van zijn handelwijze'', zeggen ze in een verklaring. Op de Statenleden Chris Jansen en Kees Kok na willen de PVV'ers "de gevolgen daarvan'' niet voor hun rekening nemen.

Handelswijze
De dissidenten zeggen dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders "niet het onze'' is. Ze "nemen afstand van de handelwijze'' van Wilders en zeggen dat ze de gevolgen daarvan accepteren. Het is niet bekend wat ze daarmee bedoelen.

De PVV'ers zijn ook kritisch over de media en andere politieke partijen. Die hebben volgens hen geen rekening gehouden met de context van de uitspraken van Wilders. Daardoor zouden ze medeverantwoordelijk zijn voor "de hetze tegen PVV'ers zoals die is ontstaan''.

Jansen wist niet of de afscheidende leden Joram van Klaveren, Gerben Laagland, Willem Boutkan en Irene Joosse als groep of individueel door gaan binnen de Provinciale Staten. "Dat moeten we later nog onderling bespreken.''

Europarlement
Ook de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, verlaat de partij. Ze stapt bovendien uit de Provinciale Staten in Limburg. Dat heeft ze vrijdagavond laat gemeld. Aanleiding zijn de uitspraken van Wilders over Marokkanen.

"Ik betreur het zeer dat ik deze beslissing heb moeten nemen maar doorgaan was voor mij na deze uitspraken geen optie. Ik leg per direct mijn functie als delegatieleider voor de PVV in het Europees Parlement neer en zal tot de verkiezingen op 22 mei als onafhankelijk lid doorgaan. Ik stel mijn Provinciale Staten-zetel ter beschikking aan de PVV'', laat Stassen weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen