Gemeenteraadsverkiezingen 20148 mei '14 17:05Aangepast op 8 mei '14 17:43

Nieuw college Rotterdam wil leefbare en levendige gidsstad

Auteur: Thijs Baas

Rotterdam gaat voor meer veiligheid én voor meer gezelligheid met het vandaag gevormde nieuwe stadsbestuur. Grote winnaar Leefbaar Rotterdam vormt een coalitie met D66 en CDA en presenteerde vandaag het coalitie-akkoord.

"De nadruk op veiligheid is heel helder", zegt aanstaand wethouder en leider van Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans tegen verslaggever Jeroen Stans. "Daarnaast komt integratie als issue terug op de politieke agenda." Het quotum voor Oost-Europeanen, dat Leefbaar Rotterdam voor ogen had, zal er overigens niet komen, al lijkt Eerdmans daar niet heel rouwig om. "Het quotum bleek niet haalbaar. We hebben in de campagne gezegd dat we een second best hebben en dat is instroombeperking door de Rotterdamwet."

Rotterdamwet
Deze wet houdt in dat extra eisen worden gesteld aan mensen die zich in een wijk willen vestigen. De coalitie wil op die manier kansarmen weren uit een groot deel van de stad. Ook coalitiegenoot D66 kan leven met de Rotterdamwet. "Het betekent voor de een dat het gaat om de Polen, en voor de ander om een bepaald inkomen. Dit staat er nu in en daarom heb ik net mijn handtekening durven zetten onder dit coalitieakkoord."

Maar leefbaarheid betekent voor Eerdmans ook een boost in de levendigheid. "We gaan de Maasoevers gebruiken voor terrassen, we gaan de binnenstad aanpakken en pleinen opknappen. Er komt heel wat terug wat betreft het bruisen van Rotterdam. De Dance Parade komt terug, in welke vorm ook. Dat lag een beetje stil in de afgelopen jaren en we willen echt gezamenlijk dat de stad weer gaat knallen. We moeten weer voorloper zijn voor Nederland en dat is wat we gaan doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen