Gemeenteraadsverkiezingen 201420 mrt '14 16:29

Gronings verlies PvdA relatief groot

Auteur: BNR Webredactie

In Groningse gemeenten heeft de PvdA relatief veel grotere verliezen geleden dan landelijk het geval is. De SP heeft in die provincie flink toegeslagen.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP en ESRI Nederland. In Menterwolde ging de PvdA het hardst onderuit met een verlies van 21,60 procent. Gemeenten als Hoogezand-Sappereer, Ten Boer en Eemsmond deden daar niet veel voor onder.

De verliezen van de lokale fracties van de PvdA lijken vooral ten goede te komen aan de lokale partijen en de SP. Die laatste partij deed bijvoorbeeld in de gemeente Hoogezand-Sappermeer voor het eerst mee en werd daar direct de grootste. De opkomst van de SP in de provincie is volgens Wouter Meijerman, de voorzitter van de PvdA in Groningen, één van de factoren die meespeelde in het verlies van de PvdA. ,,Je ziet ze echt oppoppen’’, zei hij donderdag over de partij die in nog eens negen andere Groningse gemeenten voor het eerst en succesvol meedeed. De lokale partijen deden het op hun beurt juist goed in het noorden van de provincie.

Bovendien, zo legde Meijerman uit, was de PvdA in veel Groningse gemeenten erg groot. Een afstraffing pakt dan ook sneller fors uit.

Tegelijk heeft de PvdA last van het feit dat er, tegen de wil van veel bewoners, windmolens worden geplaatst aan de N33 bij Veendam. Dat is landelijk beleid, dat uitgevoerd moet worden door een PvdA-gedeputeerde in de provincie. Verder zijn er volgens Meijerman in Groningen gebieden met veel werklozen, die het beleid van het kabinet stevig voelen.

Uit een recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat de onvrede over de overheid in verband met de aardbevingen de afgelopen jaren ook toenam onder de bevolking van drie Groningse dorpen. Maar de bevingen lijken tijdens de verkiezingen weinig invloed te hebben gehad. Zo doen zowel de PvdA als de VVD het in verhouding met de landelijke verliezen prima in de gemeente Loppersum, waar de meeste aardbevingen plaatsvonden. In de ‘aardbevingsgemeente’ Slochteren verloren de regeringspartijen wel, maar niet zo dramatisch als in andere Groningse gemeenten. In beide gemeenten doet de SP niet mee aan de verkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen