Gemeenteraadsverkiezingen 201420 mrt '14 17:43

Stabiliteit kabinet onder druk door verkiezingsuitslag

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het bloedbad bij de PvdA na de gemeenteraadsverkiezingen kan negatief uitpakken voor de stabiliteit van het kabinet. Het is lastig werken met een onzekere partij zoals de PvdA nu is, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. En dan is er nog de verwijdering op gevoelige onderwerpen tussen coalitiepartijen VVD en PvdA.

De klap bij de PvdA was gisteren zo groot, zegt Reitsma, dat in het zaaltje in Amsterdam al hard werd nagedacht over wat de partij nog meer kan doen naast hopen op een doorbrekende economische lente. "Daar zeiden meerdere Haagse kopstukken al dingen zoals; we moeten beter het sociaal karakter van het kabinetbeleid bewaken en dat beter over het voetlicht brengen.”

Misschien is dat wel een heel voor de hand liggende constatering, zegt Reitsma, 'maar wel een die voor spanningen zou kunnen zorgen in de coalitie met de VVD'.

"Het wordt voor de VVD lastig werken met een onzekere partij, zoals de PvdA nu is", zegt hij. "Er komt natuurlijk nog een verkiezing aan voor het Europees Parlement, over de eurobanken, over soevereiniteit en over heel veel geld. Ook daarover denken de PvdA en het VVD behoorlijk verschillend. Dat is zeker iets om de komende weken op te letten.”

Er kunnen spanningen ontstaan tussen de twee partijen die tot nu toe behoorlijk goed met elkaar samenwerkten, legt Reitsma uit. En dan met name over gevoelige onderwerpen zoals het strafbaar stellen van illegaliteit of de Antillianenwet,

Pechtold voelt zich  gesterkt in zijn positie
Maar de positie van de meest geliefde oppositiepartijen is net zo belangrijk voor de stabiliteit, zegt Reitsma. "Het is natuurlijk ook heel belangrijk voor de stabiliteit van het kabinet dat D66, ChristenUnie en de SGP niet zijn afgestraft voor hun steun aan het kabinet, maar juist beloond. Maar nou is D66 vanuit coalitieperspectief wel een beetje overdreven beloond. En Pechtold voelt zich daardoor duidelijk gesterkt in zijn positie.”

"Ja, natuurlijk. Het geeft ons vertrouwen in datgene wat we neerleggen bij de coalitie ook gewaardeerd wordt. Dat is bij het herfsakkoord gebeurd, toen wij zeiden; minder lasten, meer werk en geld voor onderwijs. Dat is toen ook gehonoreerd. En met datzelfde optimistisch geluid ga ik nu de onderhandelingen in over de volgende begroting", aldus Pechtold.

Pechtold wordt dus gesterkt in zijn eisen, zoals bijvoorbeeld lastenverlichting, legt Reitsma uit. "Want de VVD natuurlijk prima vindt, de PvdA wat minder snel, want dat gaat juist ten koste van dat sociale beleid dat ze nodig hebben om hun kiezers te overtuigen dat ze niet voor niets aan de macht zijn. En dat dan dus na de val van Amsterdam in handen van D66. Dat zijn de gevoeligheden, waar ze hier in Den Haag heel goed op bedacht moeten zijn, voor de stabiliteit van het kabinet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen