Gemeenteraadsverkiezingen 201419 mrt '14 16:47

Tweestrijd trekt vooral kiezer in grote stad

Auteur: BNR Webredactie

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen lijkt minder laag uit te vallen dan vooraf was voorspelt. Uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, blijkt dat de opkomst aan het begin van de middag op hetzelfde niveau lag als 4 jaar geleden.

Om half twee vanmiddag was 22 procent van de kiezers naar de stembus gegaan. Exact hetzelfde aantal als bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Een meevaller in vergelijking met de prognoses van de afgelopen dagen, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek.

"Dat is misschien toch te danken aan die tweestrijd die er gaande is in sommige gemeenten, met name in de vier grote gemeenten. Die kunnen flink bevorderend werken." Het beeld is wel gedifferentieerd, benadrukt Verbeek.

Zo is de opkomst in Amsterdam, waar de tweestrijd tussen PvdA en D66 misschien wel het hevigst is, inmiddels hoger dan bij de verkiezingen vier jaar terug: 11, 2 procent tegen 9,9 procent. Ook in Den Haag gingen meer mensen naar de stembus. In 2010 stemden 16,5 procent van de kiezers, vanmiddag was dat al 19 procent.

In gemeenten als Eindhoven, Maastricht en Groningen is de opkomst vooralsnog lager dan bij de vorige verkiezingen. "Overal lijken we uit te komen op een even hoge opkomst in 2010", concludeert Verbeek. Toen was de totale opkomst 54 procent van de kiezers.

Uitkijken
Een ding is zeker, stelt Verbeek. "In Den Haag wordt reikhalzend uitgekeken naar met name de uitslag in Amsterdam. Die is heel belangrijk voor de PvdA, want als ze daar net de grootste worden kan de PvdA zeggen 'zie je, het valt wel mee'. Maar als D66 de grootste wordt, dan hebben zij echt de buit binnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen