Gemeenteraadsverkiezingen 201420 mrt '14 11:55

Jongerenpartij GroenLinks overweegt aanklacht tegen Wilders

Auteur: Eva Oude Elferink

Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks, slaat mogelijk de handen ineen met advocaat Yehudi Moszkowicz om aangifte te doen tegen PVV-voorman Geert Wilders. Dat zeiden Moszkowicz en Hugo van Halder, voorzitter van Dwars, tegen BNR's Paul van Liempt.

Wilders beloofde woensdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PVV dat hij zou zorgen voor 'minder Marokkanen in Den Haag'. Ook stelde hij zijn toehoorders de vraag of ze 'meer of minder Marokkanen' wilden. Hierop scandeerde de zaal: "Minder! Minder!"

"Ik vind dat hier echt een grens is overschreden", zegt Van Halder tegen BNR's Paul van Liempt. "Ik vond dat al toen hij in Den Haag op de markt die uitspraak deed. Dat hij nu zo brutaal als het maar kan die uitspraak nog een keer herhaalt en mensen dat laat scanderen, dat is alle normen voorbij. Wij overwegen met Dwars dan ook om aangifte te doen."

Advocaat Yehudi Moszkowicz, die in dezelfde uitzending te gast was, bood per direct aan Dwars pro deo bij te staan. "De vorige keer heeft Wilders tegen de wet aangeschuurd, ik denk dat hij daar nu overheen is gegaan", aldus Moszkowicz. "Door te roepen: 'Willen we meer of minder Marokkanen in Den Haag?' heeft hij letterlijk aangezet tot discriminatie. Ik kan het niet anders formuleren. Er is een kans dat hij hier ditmaal wel voor wordt veroordeeld."

Dan zie ik een mooie zaak, reageerde Van Halder.

Meer aanklachten
Eerder lieten het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) en het Landelijk Beraad Marokkanen weten eveneens aangifte te willen doen tegen Wilders wegens 'opruiing en ophitsing tegen de Marokkaanse bevolkingsgroep'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen