Gemeenteraadsverkiezingen 201420 mrt '14 18:03

RTL: PVV'er stapt uit fractie om Marokkanen-uitspraak

Auteur: BNR Webredactie

PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapt op uit de PVV-fractie vanwege de omstreden uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen.

Roland van Vliet. ANP
Roland van Vliet. ANP

Dat heeft hij donderdag gezegd in een gesprek met RTL Nieuws.

Van Vliet maakte zijn vertrek bekend aan Wilders in een e-mail met de titel 'Beste Geert'. Die mail stuurde hij ook naar het ANP.

"Ik ervaar de huidige PVV-lijn als een glijdende schaal'', schrijft Van Vliet in de mail aan Wilders. "Ik ben op het moment gekomen dat ik voor mezelf moet gaan goedpraten wat er gebeurt bij de PVV. Jouw uitlatingen gisteren over de Marokkaanse gemeenschap zijn voor mij aanleiding om mijn lidmaatschap van de PVV-fractie in de Tweede Kamer op te zeggen en als zelfstandig Kamerlid door te gaan. Ik heb hierover zojuist een brief gestuurd naar de voorzitter, mevrouw Van Miltenburg. Op de ladder van voldongen feiten bij de PVV kan ik niet meer met je meegaan."

In gesprek met RTL Nieuws zei Van Vliet over de gewraakte opmerkingen van de PVV-leider: "Nu gaat het over de hele groep. En dan is mijn vraag: op die ladder van de voldongen feiten, staan we straks als PVV-fractie weer een stapje hoger want dan is er weer een ander voldongen feit wat uit het hoofd van Geert komt. En wat is dat dan weer?”

Onvrede binnen de PVV-fractie
Politiek verslaggever Hugo Reitsma, hoort in de woorden van Van Vliet dat het hem al een tijd hoog zit. Het is volgens hem interessant dat Van Vliet het niet alleen heeft over Marokkanen maar ook over voldongen feiten. “We hadden het er eerder ook al over, ook na de achteraf profetische woorden van Alexander Pechtold, dat er absoluut wat mensen in de PVV-fractie zitten die niet zo heel veel hebben met dat Marokkanen-verhaal en het Islam-verhaal.”

Maar er is ook al jaren een onvrede onder de Kamerleden over de manier waarop Wilders intern leiding geeft. “Dat hij gewoon maar wat doet en dat men vaak op tv ziet wat Wilders nou weer heeft bedacht en dat als men daar iets tegenin brengt in een fractievergadering dat het in een beetje afgedaan en dat men gewoon maar moet luisteren naar wat de grote leider doet. Daar lijkt Van Vliet ook aan te refereren.”

Dat kan, zegt Reitsma, een vervelend punt zijn als dat weer opspeelt.

'Het kon niet erger'
Op de vraag of het vertrek van Van Vliet een grote klap is, antwoordt Reitsma helder. “Het kon niet erger. Het is echt een ramp voor Wilders. Het bevestigt het slechte beeld van zijn partij. Het is de zoveelste afsplitsing. Hij is natuurlijk een Kamerzetel kwijt, want Van Vliet neemt die zetel mee.”

Maar het is ook een gevaarlijke breuk, want Wilders moet zijn mensen meekrijgen. “Hij moet in de aanval tegen het establishment. En hoe harder hij in de aanval gaat, en mensen kwijtraakt in de achterhoede, dan werkt het niet.”

En als de interne onvrede over zijn leiderschapsstijl ook nog opspeelt is dat volgens Reitsma heel lastig voor de PVV-leider. “Niet alleen met betrekking tot die ene zetel, maar het beperkt hem daadwerkelijk in zijn functioneren.”

Wilders: vertrek onnodig
PVV-leider Geert Wilders betreurt het dat Roland van Vliet uit de fractie is gestapt vanwege de omstreden uitspraken van Wilders over Marokkanen. "Zijn vertrek was volgens mij onnodig. Jammer'', liet Wilders donderdag weten in een eerste reactie.

'Dat gaan we regelen'
Tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Den Haag woensdagavond vroeg Wilders aan de aanwezigen of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. "Minder, minder, minder'', scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen'', zei de PVV-leider daarop.

Wilders was zelf van mening geen verkeerd woord te hebben gezegd. "Ik ga me ook nergens voor excuseren. Ik snap helemaal niets van de commotie." Met die woorden reageerde de PVV-leider op BNR op de grote commotie die is ontstaan over de wijze waarop hij op verkiezingsavond zijn achterban toesprak.

Van Vliet wilde al overstappen
Anderhalve week geleden lekte via NRC Handelsblad al uit dat Van Vliet op 30 oktober vorig jaar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra had gevraagd of hij naar de VVD kon overstappen. Zijlstra weigerde dat. Van Vliet zei daarna dat hij niet van plan was de PVV te verlaten, maar de opmerkingen van Wilders over Marokkanen zijn voor hem "de spreekwoordelijke druppel op een glijdende schaal'', zo zei hij donderdag tegen RTL Nieuws.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen