Gemeenteraadsverkiezingen 201422 mrt '14 18:28Aangepast op 23 mrt '14 22:21

Wilders: 'Geen spijt, geen excuses'

Auteur: Thijs Baas

Geert Wilders hield zaterdagavond een persconferentie in verband met de onrust in zijn partij, de PVV. Hij zegt ondanks die onrust binnen zijn partij geen spijt te hebben van zijn uitlatingen.

Vooral het moment waarop Wilders met deze persverklaring naar buiten komt is opmerkelijk, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "De vraag was van tevoren of hij excuses zou aanbieden of zijn uitspraken zou inslikken. Het kan hem kennelijk niets schelen als anderen in zijn fractie ook opstappen. Je ziet een heel difuus beeld ontstaan in verschillende provincies, maar het lijkt hem niets te kunnen schelen."

Het is een bekende strategie, zegt oud-PVV'er Hero Brinkman. Voor Wilders is kennelijk de campagne voor de Europese verkiezingen begonnen. "Het was een uiterst zwak verweer, want hij blijft bij zijn uitspraken. Hij wil de boel polariseren en de boel op scherp zetten. Ik heb Wilders ook in de fractie vaker van dit soort uitspraken horen doen en het criminele Marokkanen-argument is er volgens mij bijgehaald."

Dat was voor Brinkman ook precies waarom hij vier jaar geleden een campagne begon voor verbreding, verdieping en democratisering binnen de partij. "De allerbelangrijste reden is dat er een coalitievorming dreigde te komen in de twee steden waar hij meedeed. Wat Wilders absoluut niet wilde dat er mensen van de PVV op het pluche zouden gaan zitten. Hij heeft die opmerking ook bewust na de verkiezingen gemaakt, wetende dat hij van elke coalitieonderhandelingen zou worden uitgesloten en een cordon sanitair om zich heen op zou trekken."

Hieronder een weergave  van Wilders' persconferentie:

"Tien jaar geleden heb ik de PVV opgericht, een partij die overal over gaat: beter zorg, lagere belastingen en betere wegen, maar vooral om te knokken tegen de gevaren van de multiculturele samenleving en de islamisering, en het behoud van onze eigen cultuur en identiteit. In die strijd ben ik ook mijn eigen vrijheid kwijtgeraakt, kort na de dood van Theo van Gogh. Dat deed ik met mijn Kamerleden en vrijwilligers voor onze kiezers, voor Henk en Ingrid. Om voor ze op te komen en de thema's te benoemen die andere partijen laten liggen en er oplossingen voor aan te dragen."

"Die tien jaar hebben zich gekenmerkt met ups en downs. We hebben verkiezingen gewonnen en verloren. En bij de laatste verkiezingen is er een discussie ontstaan over Marokkanen en mensen op een bijeenkomst voorgelegd, om ze te vragen: 'wilt u meer of minder Marokkanen'. Waarom? Omdat ik dat wil, via een drietrapsraket: beperken van immigratie van mensen uit islamitische landen, waar onder Marokko, door bevorderen van vrijwillige remigratie en uitzetten van criminele Marokkanen naar hun land van herkomst, door ze hun Nederlandse paspoort af te nemen. Een methode die al mogelijk is voor terroristen." 

"Die drie maatregelen staan allemaal in ons verkiezingsprogramma en dat betreft ook Marokkanen. Ik heb de feiten over Marokkanen niet verzonnen en ik móet ze benoemen. De media hebben, toen ik die vraag stelde, de vergelijking gemaakt met abjecte voorbeelden uit het verleden. Ik ben als Hitler afgebeeld, ik ben vergeleken met Goebbels. Abjecte vergelijkingen die ík niet heb gemaakt. Ik heb gesproken over het knokken tegen de uitwassen van de multiculturele samenleving en de islamisering. Ik heb niets verkeerds gezegd en ik ga niets en niemand mijn excuses aanbieden voor de waarheid en het uitoefenen van mijn politieke vak."

Haatzaaien
"Ik heb ook gezien dat er onrust is ontstaan, ook binnen mijn partij. Natuurlijk wil ik dat niet, maar ik ben binnen de marges van de rechtsstaat, de marges van de wet en mijn verkiezingsprogramma gebleven.  De enige die daar anders over kan oordelen is de rechter en niet andere politici, die mij de maat nemen als ik iets zeg over een lopende rechtszaak, en nu zeggen dat ik mij schuldig maak aan haatzaaien, opruien en discriminatie."

"Maar degene die de wet nog het meest met voeten is getreden is minister Ivo Opstelten van Justitie en ik ben daar heel boos over. Hij heeft als baas van het Openbaar Ministerie gezegd dat hij mijn uitspraken walgelijk vindt. Hoe kan ik rekenen op een eerlijk proces als de baas van het OM mij al schuldig heeft bevonden?"

"Er zijn voorgedrukte aangiftes door het hele land liggen en zelfs mensen thuis worden gefaciliteerd om aangifte te doen. Beste mensen, ik weet niet waar dit eindigt. Ik zie ook wat er gebeurt in mijn eigen partij, waar mensen zeggen: dit maak ik niet meer mee. Maar ik weet één ding wel: ik ga door en ga geen excuses aanbieden voor dingen die ik niet gedaan heb. Niemand zal mij klein krijgen, met hoeveel zetels we ook eindigen. Ik hoop dat we ons gezamenlijke project vóór onze cultuur kunnen behouden."

"Als ik me schuldig moet voelen vanwege vergelijkingen in de media, dan houdt het op. Ik zal doorgaan en ik zal voor die miljoenen Nederlanders die dat willen horen altijd blijven laten horen wat ik te zeggen heb."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen