Gemeenteraadsverkiezingen 201428 mrt '14 11:49Aangepast op 28 mrt '14 14:43

Plasterk: 'Uitspraken Wilders dieptepunt recente politieke geschiedenis'

Auteur: Thijs Baas

De Marokkanenuitspraken die Geert Wilders op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen deed in een Haags café waren een dieptepunt in de politieke geschiedenis van de afgelopen decennia. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk voorafgaand aan de ministerraad tegen BNR's Paul van Liempt.

"Ik vond het walgelijk wat er in het café gebeurde. Maar of het strafbaar moet zijn, moeten we dan maar bekijken. Mensen moeten maar aangifte doen. Het is niet zozeer de taak van de burgemeester om aangifte te doen. Hij kan meer doen dan zijn wettelijke taken, maar dat dient hij dan wel voor te leggen aan zijn gemeenteraad. De Grondwet van 1814 regelt heel precies de taken van de verschillende machten, dat is niet iets waar de minister vervolgens zijn opvatting over geeft."

Premier Mark Rutte liet vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie weten dat het destijds door de PVV gedoogde kabinet nu nog hag gezeten, Wilders' Marokkanenuitingen reden waren geweest om het te laten vallen. "Het is allemaal heel theoretisch, maar de grond voor samenwerking zou dan zijn weggevallen'', aldus Rutte, naast premier ook VVD-leider. In werkelijkheid viel het kabinet van VVD, CDA en gedoogpartner PVV al in het voorjaar van 2012, na een conflict over bezuinigingen.

Dat premier Mark Rutte bij het Jeugdjournaal tekst en uitleg gaf, past wel degelijk binnen zijn bevoegdheden, vindt Plasterk. Ik vond het super dat hij dat deed. Het was een spontane ingeving van hem en dat vond ik heel erg goed. Rutte heeft ook niets gezegd over de strafbaarheid, maar wel over de inhoud. Hij benadrukte dat we pal staan voor de rechten van mensen. Wilders ging ervan uit dat hij reacties zou krijgen en als hij een kerel is, moet hij dat gewoon incasseren."

Beperking
Leuk en aardig, de vrijheid van meningsuiting, maar juist in artikel 1 van de Grondwet kent die zijn beperking, zegt Plasterk. "Je mag niet discrimineren, je mag je mening vrij uiten, maar er kan een situatie ontstaan waarin het strafbaar is. Je mag alles uiten, maar als je aanzet tot haat of geweld, kun je vervolgd worden. Omdat er verschillende grondrechten zijn, moet je precies kijken waar de grens ligt. De Grondwet is een soort basisstuk op basis waarvan gewone wetten worden gemaakt die precies vastleggen waar de grens ligt."

De 200 jaar oude grondwet mag dan bedoeld als een blauwdruk, het is wel steeds meer de Grondwet van nu geworden, vindt de minister. "Een aantal dingen is in de loop der jaren onveranderd gebleven, maar veel dingen zijn gelukkig veranderd. Het was de bedoeling om een set van basisregels op te stellen waaraan je je te houden hebt en die moet je alleen maar veranderen als dat echt nodig is. De bedoeling is om hem zoveel mogelijk zo te houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen