Gemeenteraadsverkiezingen 201421 mrt '14 08:22

Nauwelijks werk aan de winkel zolang de wethouder demissionair is

Auteur: Thijs Baas

Ze moeten op zoek naar een nieuwe baan, maar worden wel geacht nog even een gemeente te besturen; voor veel demissionaire wethouders breekt zo na pal de verkiezingen een lastige periode aan. Soms kan het zelfs behoorlijk lang duren tot een opvolger het stokje overneemt.

Lopende zaken moeten ze afhandelen, zegt directeur John Bijl van het Perikles-instituut. Maar aan grote nieuwe projecten zullen ze echt niet meer beginnen, zegt Bijl, die wethouders en andere politiek bestuurders coacht. "De raad kan zaken besluiten die het college maar moet uitvoeren, maar je zult niet zien dat opeens besloten wordt Je moet beleefd wachten tot je werk echt klaar is en dan kun je er keurig mee stoppen."

Knopen
Hoe lang het duurt voordat de gemeenteraad weer met volle kracht knopen kan doorhakken? Dat kan volgens Bijl enorm variëren. "We hebben wel eens situaties gehad van drie maanden. Roemrucht in mijn gemeente was de formatie van 2006, waar ze 72 dagen mee bezig zijn geweest. Hoe feller de campagne, hoe lastiger de formatie. Er zitten vaak nog heel veel dingen in de weg die je niet van tevoren kunt uitspreken."

En dat ondanks het feit dat een beetje pientere politicus voorafgaand aan de verkiezingen zijn politieke vrienden en vijanden al zal hebben opgezocht om te peilen hoe ze het na de verkiezingen willen. "Ik weet dat ze in Amsterdam al aan het praten zijn geweest en in Rotterdam zal dat, zeker na de clash met de Kuip, ook zijn gebeurd. Maar soms zitten er heikele kwesties en hete aardappels, die je pas na de verkiezingen bij elkaar moet gaan schuiven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen