Gemeenteraadsverkiezingen 201422 mrt '14 18:57Aangepast op 23 mrt '14 22:39

Pechtold: 'Wilders' politiek van verdeling zal Nederland nooit kapotmaken'

Auteur: BNR Webredactie

Geert Wilders kent maar één richting, en dat is uiteindelijk een doodlopende weg. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold in reactie op de persconferentie van de PVV-leider tegenover BNR. "Mensen zullen doorhebben dat deze politiek van verdeling en discriminatie Nederland nooit kapot zal maken."

"Voorspelbaar", noemt Pechtold de woorden van Wilders dan ook. "Ik vind het verschil met de afgelopen zeven jaar eigenlijk niet zo heel groot, al is er wel weer een grens overschreden." De afgelopen zeven jaar heb ik Wilders altijd aangepakt op de feiten. Dat is moeilijk, want hij ontloopt debatten dus het moet in de Tweede Kamer, en daar is hij vaak grof en schiet hij met scherp."

"Maar dat is geen probleem, we zullen hem blijven confronteren met het feit dat niet alleen zijn verhaal niet klopt, maar dat hij ook geen leiding kan geven en geen oplossing heeft en áls hij ergens mag besturen, hij er een zootje van maakt."

Politiek van verdeeldheid
Maar wat Pechtold betreft is het allerbelangrijkste dat Wilders' stemmers ervan worden overtuigd dat zijn politiek van verdeeldheid 'dit land nooit uiteen zal krijgen'. "Ik zie veel collega's nu opeens heel stevig, terwijl hij de afgelopen zeven jaar altijd deze toon heeft gehad. Alleen: nu scandeerde ook zijn aanhang het. Maar ik vind dat je mensen in een democratie nooit de democratische rechten mag ontnemen. Dat is nou juist waar we tegen strijden."

Wat de politiek nu te doen staat? Pechtold wil met zijn partij niet weten van een andere strategie. "We zullen altijd heel scherp kijken waar hij mee komt en wat hij doet, maar iemand isoleren - een cordon sanitaire, zoals in België wel eens gebeurd is rond het Vlaams Blok - ik denk dat dat hem uiteindelijk alleen maar verder isoleert en de slachtofferrol vergroot." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen