Gemeenteraadsverkiezingen 201425 apr '14 14:45Aangepast op 25 apr '14 16:18

Utrecht maakt men samen, maar zonder PvdA

Auteur: BNR Webredactie

Utrecht maken we samen. Dat is de titel van het collegeakkoord van Utrecht, dat vanmiddag gepresenteerd is. Utrecht is daarmee de eerste gemeente van de zogenaamde G4, de grote vier, die klaar is met formeren.

SP-Kamerlid Paulus Jansen zal aantreden als wethouder en verder komt GroenLinks met twee wethouders op de proppen, meldt verslaggever Laurens Boven. "Een van hen is Margriet Jongerius, de zus van oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Het wordt een heel breed college van D66, GroenLinks, VVD en SP, samen goed voor 31 van de 45 zetels."

De portefeuilleverdeling is nog niet bekend, meldt Boven, maar de kans is groot dat Jansen zich stort op bouwen en wonen, ook in de Kamer al zijn specialisme. "Hij heeft een flink robbertje gevochten met minister Stef Blok. Hij heeft laatst nog in een blog het beleid van Blok een 'stelselmatige sloop van de sociale huursector' genoemd. Ze zullen nu met de VVD moeten samenwerken, die in Den Haag een diametraal ander beleid voorstaat dan de SP. Ik ben heel benieuwd hoe dat vorm krijgt in het akkoord."

Voorland
Toch zijn coalities met VVD én SP steeds minder uitzonderlijk; het lijkt de les van de verkiezingen, zegt Laurens Boven, waarbij 'de PvdA zo ontzettend veel verloren heeft en waar je nieuwe coalities ziet tussen de SP en de VVD'. "Dit is zo'n beetje het voorland van wat waarschijnlijk ook in Amsterdam gaat gebeuren. De VVD is in staat om bruggen te slaan naar andere partijen, met behoud van het eigen liberale geluid", meldt de plaatselijke VVD-website. En dat is wat ze gaan doen: dit keer eens niet met de PvdA."

Klik op het gele icoontje links van het artikel om te zien wat de nieuwe Utrechtse coalitie de komende vier jaar wil bereiken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen