Serie Kamerleden14 aug '17 19:36Aangepast op 14 aug '17 22:07

BNR introduceert Kamerleden: Lilian Marijnissen

Auteur: Jolijn Mes

Vandaag stelt BNR weer een Kamerlid aan je voor. Vandaag is dat Lilian Marijnissen (SP): de dochter van of doen we haar daarmee tekort?

Lilian Marijnissen. Foto: HH/Robin Utrecht
Lilian Marijnissen. Foto: HH/Robin Utrecht

We kunnen het in ieder geval niet negeren, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans: 'Hoe je het ook went of keert, ze is de dochter van Jan Marijnissen, de belichaming van de SP. Ze is in de wieg gelegd voor het vak.'

Toch zegt ze zelf dat een politieke carrière niet zo vanzelfsprekend was: 'Het was voor mij echt geen automatisme om deze stap te zetten. Ik vind ook niet dat het dat moet zijn. Volksvertegenwoordiger kunnen zijn moet je willen, maar ook kunnen. Ik heb voor mezelf ook best wel lang getwijfeld: heb ik genoeg levenservaring om dat werk op een goede manier te doen? Want ik vind wel: als je ervoor kiest, dan moet je er ook staan.'

Bij de SP voert ze het woord over de Zorg. Een belangrijk onderwerp voor deze partij, want op veertien Kamerleden hebben ze twee woordvoerders die zich alléén met de zorg bezighouden.

Hoewel ze pas net in de kamer zit, is ze al regelmatig genoemd als opvolger van Emile Roemer, die de fractie sinds 2010 leidt. Marijnissen wil daar niets van weten en steunt Roemer, maar: 'Als hij op een gegeven moment weg gaat, dan zullen de meeste ogen op Marijnissen gericht zijn', denkt Stans.

Serie
Kamerleden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen