Serie Kamerleden12 sep '17 18:25

BNR introduceert Kamerleden: Stientje van Veldhoven

Auteur: Thijs Baas

We stellen vandaag weer een nieuw Kamerlid aan je voor. Vandaag: D66'er Stientje van Veldhoven.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van Veldhoven was bij de afgelopen verkiezingen de nummer twee op de lijst van D66, maar aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe coalitie hebben we haar nog niet zien opduiken. Toch is ze wel een belangrijke schakel, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. Niet alleen voert ze namens haar partij het woord in de Tweede Kamer over voorname onderwerpen als klimaat, energie en schone lucht, ze dook ook namens de voltallige Kamer op als rapporteur bij een VN-klimaattop in New York.

In een verkiezingsspotje van vorig jaar pleitte Van Veldhoven nadrukkelijk voor één minister voor klimaat en energie. Laat dat nou nét een serieuze optie zijn voor het nog te formeren kabinet. Mogelijk is het een opstapje naar een plek in het komende kabinet. Hoewel je met dat soort voorspellingen voorzichtig moet zijn: het kan zomaar averechts werken. Maar niet getreurd: 'Dan denk ik dat ze wel kans maakt om fractievoorzitter te worden, mits Pechtold het kabinet in gaat. Ik zie ze niet allebei het kabinet in gaan en ook niet allebei in de Kamer zitten.

Onder collega's wordt Van Veldhoven in ieder geval gewaardeerd om haar kennis en arbeidsethos. Ook was ze vorig jaar onbedoeld de reden dat collega-Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks het veld moest ruimen, meldt Stans. 'Haar partij meldde mij destijds plompverloren dat de reden voor het afvoeren van Van Tongeren was dat zij op de Duurzame 100 van Trouw lager stond dan Stientje van Veldhoven. En dat lag bij GroenLinks heel gevoelig.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen