Tweede Kamerverkiezingen 201716 feb '17 15:45Aangepast op 16 feb '17 17:57

VNG bezorgd over dekking partijprogramma's

Auteur: BNR Webredactie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt het erg zorgelijk dat veel politieke partijen hun plannen willen financieren door honderden miljoenen euro's te korten op het Gemeentefonds.

Foto ANP
Foto ANP

Het Centraal Planbureau publiceerde vandaag een doorrekening van de verkiezingsprogramma's van elf partijen. De VVD zorgt voor de meeste structurele werkgelegenheid, de SP vernietigt op lange termijn juist de meeste banen van alle partijen. Op korte termijn dringt de SP de werkloosheid juist het verst terug. Dat blijkt uit de doorberekening van het Centraal Planbureau van elf partijprogramma’s. De PVV, Partij voor de Dieren en 50Plus hebben hun verkiezingsprogramma’s niet laten doorrekenen.

Bij de vorige verkiezingen domineerden volgens het CPB de bezuinigingsvoorstellen, nu kiezen partijen er weer voor om geld uit te geven. Vooral op het gebied van structurele werkgelegenheid, koopkracht en de houdbaarheid van overheidsfinanciën zijn de verschillen tussen de partijen ten opzichte van de vorige verkiezingen groter.

Alles Over Doorrekeningen Partijprogramma's

 

Onderling grote verschillen

Alle partijen zorgen ervoor dat er meer geld overblijft om te besteden en dat de aantrekkende economie geen schade wordt berokkend de komende jaren. Toch zijn er onderling grote verschillen te zien en kan iedere partij claimen op een deelgebied winnaar te zijn. Zo is D66 de traditionele onderwijskampioen, zijn de plannen van het CDA degelijk en verantwoord zonder opvallende uitschieters en verslaat de SP GroenLinks bij het verkleinen van de inkomensverschillen. De plannen van de SP vallen sowieso op. GroenLinks is het meest radicaal bij het vergroenen van het belastingstelsel, blijkt uit de berekeningen van het CPB.

Economie groeit bij VVD, VNL, PvdA, D66

De economie groeit het hardst als de plannen van de VVD en VoorNederland (VNL) worden uitgevoerd. Ook de PvdA en D66 laten de economie harder groeien.

Lastenverzwaring

Opvallend genoeg zorgt het CDA voor meer lastenverlichting voor het bedrijfsleven dan de VVD. Maar gezinnen zijn juist weer beter af bij de liberalen dan bij de christendemocraten. DENK is de enige partij die de lasten voor gezinnen juist verzwaart.

Grote uitschieters bij VNL

De plannen van VNL vallen op door de grote uitschieters. Zo neemt in hun plannen de inkomensongelijkheid het hardste toe, geeft de partij het meeste extra geld uit aan defensie, bezuinigt de partij het meest op onderwijs, maar laat het de economie dus ook het hardste groeien.

'Partijen kiezen om geld uit te geven'

Het CPB berekende de partijprogramma's door van de VVD, PvdA, SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, DENK, VNL en de Vrijzinnige Partij. Het CPB nodigt alle partijen uit om mee te doen aan de doorberekening van hun verkiezingsprogramma. Dit jaar was er één partij meer die het verkiezingsprogramma liet doorberekenen dan bij de vorige verkiezingen.

Het samenvattend overzicht van de doorberekeningen van het CPB:

- Bekijk de interactieve infographics uit het rapport (klik op de partij)

- Lees het volledige rapport van het CPB: 'Keuzes in Kaart 2018-2021'

Gerelateerde artikelen