CPB: ChristenUnie is zuinig, SGP goed voor alleenverdieners
De ChristenUnie is zuinig, ze verhoogt de overheidsuitgaven maar met 0,6 miljard euro. Bij de SGP gaan alleenverdieners er met 2,7 procent fors op vooruit.
De partij investeert in lastenverlichting en veiligheid. Voor Defensie komt er 2 miljard bij. De zorguitgaven blijven stabiel. Volgens lijsttrekker Gert-Jan Segers profiteert vooral het midden- en kleinbedrijf van de lastenverlaging die zijn partij belooft. Alleenverdieners met gezinnen gaan er bij de ChristenUnie meer op vooruit dan tweeverdieners en alleenstaanden.
Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie: 'De lasten op arbeid gaan omlaag en er komt een evenwichtiger belasting op vervuilende productie en consumptie.' De inkomstenbelasting gaat bij de partij terug naar twee schijven: één van 34 procent en een hogere van 49 procent.
Alleenverdieners spekkoper bij SGP
De SGP verhoogt de overheidsuitgaven met 1,4 miljard euro en dat is veel minder dan de meeste andere partijen doen. Alleenverdieners gaan er bij de SGP fors op vooruit: 2,7 procent. Bedrijven krijgen door de bank genomen geen lastenverlichting, wel is er extra aandacht voor de landbouw.
Defensie scoort uitmuntend bij de SGP. Daar komt 3 miljard euro bij. De binnenlandse veiligheid gaat er bijna een miljard op vooruit, vooral voor extra wijkagenten. '1 wijkagent op 4000 inwoners'.
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf zegt dat de staatsschuld in hun programma harder daalt dan het door het CPB uitgezette basispad. Op de lange termijn houdt de partij zelfs geld over. 'Dit programma zorgt ervoor dat werken als eenverdiener ook weer aantrekkelijk wordt en te combineren valt met een solide financieel beleid.'
VNL: meer individuele vrijheid, minder afhankelijkheid van de staat
En die individuele vrijheid begint bij meer economische vrijheid. Werken moet weer lonen, vindt VoorNederland in hun verkiezingsprogramma. ‘Geef mensen de kans om vooruit te komen in het leven’, licht VNL-Kamerlid Joram van Klaveren toe.
Daarvoor is wel een ‘drastische hervorming van het belastingstelsel’ nodig. VNL komt daarom met een ‘vlaktaks’, één laag belastingtarief voor inkomsten, een belastingvrije voet van 10.000 euro, het gelijktrekken van de btw-tarieven en een vlaktaks voor de vennootschapsbelasting. Het afbouwen van een toeslagsysteem moet dit bekostigen. Werkend Nederland gaat er volgens VNL 2,2 procent op vooruit.
Politie en defensie zijn posten waar VNL ‘enorm’ in investeert. ‘Deze instanties moeten natuurlijk in staat zijn hun werk naar behoren uit te voeren. Dat is nu niet het geval. Zeker met het oog op de NAVO-norm was een minimale plus van 5 miljard die wij doen dan ook een absolute must.’