Tweede Kamerverkiezingen 201726 feb '17 14:50Aangepast op 26 feb '17 16:27

Dijsselbloem mag van D66 blijven

Auteur: Noémi Prent

Fractievoorzitter Alexander Pechtold (D66) heeft in het programma Buitenhof laten weten dat Jeroen Dijsselbloem in een nieuw kabinet wat hem betreft mag aanblijven als minister van Financiën. Zo kan Dijsselbloem zijn termijn als voorzitter van de eurogroep afmaken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit voorstel geldt ook wanneer Dijsselbloems eigen partij PvdA niet in de nieuwe coalitie zit. De D66-lijsttrekker zegt 'uiterst trots' te zijn op de manier waarop Dijsselbloem heeft gefunctioneerd als eurogroepvoorzitter, in economisch zwaar weer.

Opstappen

Zodra Dijsselbloem officieel geen minister van Financiën meer is, moet hij volgens de regels van de eurogroep opstappen als voorzitter. Echter loopt zijn termijn als voorzitter van de eurogroep nog tot eind van het jaar. De vraag is dan ook of het daadwerkelijk haalbaar is voor Dijsselbloem om zijn voorzittersfunctie af te maken, zoals Pechtold voorstelt. De functie van minister van Financiën is namelijk zeer gewild in het kabinet.

Reactie Dijsselbloem

Dijsselbloem heeft inmiddels gereageerd op het voorstel van Pechtold, in een interview in debatcentrum De Balie. De minister laat weten hier weinig voor te voelen. 'Ik ga er niet zitten om een stoel nog een half jaartje in Brussel te houden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen