Tweede Kamerverkiezingen 20172 mrt '17 10:05Aangepast op 29 mei '17 09:23

Dijsselbloem: 'Uitlatingen Wilders vergiftigend voor samenleving'

Auteur: Judith Laanen

Jeroen Dijsselbloem vindt dat PVV-leider Geert Wilders met zijn uitlatingen de sfeer in de Nederlandse samenleving vergiftigt. Dat zei de minister van Financiën zojuist op BNR.

Foto screenshot BNR
Foto screenshot BNR

De Duitse president Joachim Gauck uit vandaag in De Telegraaf zijn zorgen voor Nederland. Volgens Gauck is nationalisme nu ook bij de oprichtingslanden van de Europese Unie zichtbaar. Gauck heeft het over ‘vergif’ en ‘een infectie’.

 

Dijsselbloem is het daarmee eens: ‘Vergiftigen is het goede woord voor de sfeer die bepaald wordt door de uitlatingen van Wilders. De sfeer waarbij hij complete bevolkingsgroepen als het probleem kwalificeert, en de sfeer waarin je geloofsvrijheid afpakt, dat is echt vergiftigend voor de samenleving. Ik denk dat dat zeer terecht is.’

'Geen minister als PvdA niet in kabinet zit'

Dijsselbloem liet ook weten niet aan te willen blijven als minister als de PvdA niet in een volgend kabinet zit. D66-leider Alexander Pechtold opperde die mogelijkheid, maar Dijsselbloem ziet dat niet zitten. Zijn ambitie is om zijn termijn in de eurogroep af te maken, maar alleen als de PvdA ook na de verkiezingen blijft regeren.

 

'Voor de variant van Pechtold ben ik niet beschikbaar. Ik ga geen verantwoordelijkheid nemen voor een kabinetsbeleid dat misschien wel heel rechts is alleen maar om mijn baan in Brussel te houden, dag ga ik nooit doen. Ik hoor veel geruchten over Juncker (voorzitter van de Europese Commissie, red.) die weg zou gaan, maar die moet gewoon blijven zitten.'

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen