Tweede Kamerverkiezingen 20172 mrt '17 15:40Aangepast op 2 mrt '17 18:29

Rutte waarschuwt voor 'verkeerd populisme'

Auteur: Judith Laanen

Er is nog steeds een groot risico dat de PVV bij de verkiezingen de grootste partij wordt en dat daarmee het populisme nog meer vrij spel krijgt. Daarvoor waarschuwde premier Rutte in BNR's 'Ask Me Anything'.

Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser

Volgens Rutte is de daling van de PVV in de peilingen gestopt. 'Het risico met zo'n klein verschil met de VVD, en wij gaan samen aan kop, dat er uiteindelijk een uitslag komt waarin de PVV groter is, is levensgroot', zei Rutte. Daarbij waarschuwt hij voor de betekenis van zo'n uitkomst op internationaal vlak en 'hoe mensen daarnaar zullen kijken als dit gebeurt'.

'Chaos na Brexit en Trump'

Het 'verkeerde populisme' kon volgens Rutte de afgelopen tijd winnen in het Verenigd Koninkrijk (Brexit) en de Verenigde Staten (de verkiezing van president Trump) en zorgde daar voor 'chaos'. We kunnen die trend in Nederland nu een halt toeroepen, zei de premier. 'Het zijn als het ware dominosteentjes. Ik hoop en ik knok daarvoor dat het Nederlandse dominosteentje blijft staan op 15 maart.' Rutte herhaalde nog eens dat hij en de VVD niet met de PVV zullen samenwerken, ook niet in een gedoogconstructie. 

En mócht hij in een volgende kabinetsperiode niet als premier aan de slag kunnen, sluit Rutte een andere functie in het kabinet uit. 'Mijn ambitie is om door te gaan als minister-president en als de VVD in het kabinet zou komen en niet de premier mag leveren, lijkt het mij voor de hand te liggen dat ik dan in de Kamer blijf en een eventuele opvolger niet in de weg loop.' Maar wat Rutte betreft is de koek na de huidige zeven jaar nog niet op. 'Ik bruis meer van energie dan ooit, maar eerst maar eens zien hoe deze verkiezingen aflopen.'

 

Rutte over Wiebes: 'Iedereen kiest z'n eigen woorden'

Rutte wuift verder de kritiek van het CDA op uitlatingen van staatssecretaris Wiebes van Financiën weg. Wiebes verweet het CDA de afgelopen vier jaar niks aan het economisch herstel te hebben bijgedragen. Volgens Rutte deed Wiebes een 'feitelijke constatering'. 'Iedereen kiest zijn eigen woorden', zei Rutte over de manier waarop Wiebes het CDA bekritiseerde.

In De Telegraaf zei Wiebes dat het CDA alleen maar in de microfoon stond te krijsen met kritiek. CDA-leider Buma omschreef die aanval vanochtend bij BNR als de 'arrogantie van de macht'. Buma benadrukte ook dat het CDA de 'grote fouten' zoals de uit de hand gelopen vertrekregeling bij de Belastingdienst en de problemen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het licht heeft gebracht.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen