Tweede Kamerverkiezingen 20173 mrt '17 17:24Aangepast op 7 mrt '17 11:26

'Artikel1 is van historisch belang'

Auteur: Judith Laanen

De oprichting van een partij met 'roots' in het koloniale verleden is volgens Sylvana Simons van Artikel1 van historisch belang.

Foto ANP
Foto ANP

Vandaag presenteerde ze het partijprogramma in boekvorm, met als titel Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid. Daarin staan niet alleen de politieke doelen, maar ook essays van kandidaten als Anja Meulenbelt en Simone van Saarloos.

'Bitterzoet dat Artikel1 nodig is'

Simons zegt dat de oprichting van de partij de 'betrokkenheid en ownership over het land waarin wij wonen' aantoont. Daarnaast noemt ze de oprichting 'bitterzoet': 'Dat Artikel1 zo welkom is in deze democratie en warm onthaald wordt en zo nodig is, en bitter omdat mensen zo moeten wennen aan het idee dat er groepen zijn in Nederland die zich niet eerder gehoord en vertegenwoordigd voelden dat nu wel doen.'

'Iedereen moet in gelijke gevallen gelijk behandeld worden'

De lijsttrekker stelt verder dat de partij blijft bestaan totdat 'allen die zich in Nederland bevinden in gelijke gevallen gelijk behandeld worden' en institutioneel, structureel geen onderscheid meer gemaakt wordt op kleur, ras, politieke gezindheid, etniciteit, seksuele identiteit en noem maar op.' Het is tot op heden nog niet gelukt dat doel de bereiken zonder dat de partij in de Tweede Kamer komt, zegt Simons.

Volgens Simons zijn er nog genoeg 'zaken die fout zijn, verkeerd zijn en beter moeten' in Nederland, zoals loonongelijkheid bij mannen en vrouwen, ouderschapsverlof en seksuele identiteit. Hoeveel zetels Artikel1 hoopt te halen op 15 maart wilde ze niet zeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen