Tweede Kamerverkiezingen 20177 mrt '17 20:40Aangepast op 8 mrt '17 12:37

'Rutte is minder fel en dat is een bewuste keuze'

Auteur: BNR Webredactie

Onder andere na het Carrédebat vroeg men zich af waar het vuur bij premier Rutte was. Het is allemaal wat minder fel dan bij de vorige verkiezingen. Volgens Melanie Schultz is het een bewuste keuze.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Iedereen weet dat we uiteindelijk met elkaar door één deur zullen moeten. In de vorige campagne hebben ook wij geleerd dat als je heel zwart-wit bent in je uitspraken, dat je er uiteindelijk wel eens op terug moet komen. En dat geldt ook voor anderen. Uiteindelijk, als je samen moet werken, kun je sommige dingen binnenhalen. Bij andere dingen moet je wat water bij de wijn doen', zegt VVD-minister Melanie Schultz.

Er zijn wat kleine botsingen. Asscher die het bijvoorbeeld had over de 'grote bek' van Buma van het CDA. Maar dat zijn de aanvaringen tot nu toe. Het is niet zo fel als vier jaar geleden toen Rutte het had over het 'rode gevaar'. Daarmee doelde hij op de PvdA. En een paar maanden later zaten ze samen in een coalitie.

Bij de PvdA is er ook minder felheid. Daar wordt wel gesproken over stilstaand water: een omschrijving voor een peiling waar weinig mee gebeurt. De partij staat al lang heel laag in de peiling en leidde nog meer verlies dan de VVD. Maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem blijft optimistisch. 'Het is niet goed genoeg. Ik zou hopen dat het in deze laatste weken van de campagne het wat meer over de inhoud gaat: wat willen we nou echt met Nederland? Het gaat tot nu toe erg over de debatten: wie doet er mee? Wat is de opzet? Zijn ze te hard? Of over formaties. Laten we het nu eens proberen te hebben over de toekomst van Nederland en wat een volgend kabinet eigenlijk moet gaan doen', zegt Dijsselbloem. 

Dan wordt er her en der over Emile Roemer gefluisterd. Want wat gaat er met hem gebeuren als de uitslag van de SP tegenvalt? Ron Meyer, de partijvoorzitter, was vanochtend te gast bij BNR. Hij gelooft er heilig in dat het goed komt. helemaal als ook andere partijen samenwerking met de VVD moet uitsluiten. 'Wij willen echt de liberale koers doorbreken. En dat kan dus niet met de VVD. De marktwerking in de zorg, de flexibilisering van de arbeidsmarkt, daar is de VVD de peetvader van. En als je dit land wilt veranderen, zoals GroenLinks en de PvdA zeggen te willen doen, dan moet je niet het kattenluikje en de achterdeur naar de VVD open laten staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen