Tweede Kamerverkiezingen 20179 mrt '17 12:06Aangepast op 9 mrt '17 12:24

Stem uit buitenland niet op tijd binnen? Pech gehad

Auteur: BNR Webredactie

Stemmen van Nederlanders die in het buitenland wonen moeten op tijd in Nederland zijn, anders telt hun stem niet mee. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor mensen bij wie de stempas te laat binnen was, bijvoorbeeld door problemen met de post.

ANP
ANP

Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Een motivatie volgt later pas.

Kandidaat-Kamerlid Eelco Keij (D66) had het kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat namens 154 Nederlanders die elders wonen en hun stemdocumenten nog niet hadden ontvangen. Hij vroeg de rechter de termijn op te rekken waarbinnen de documenten binnen moesten zijn.

'Te laat verstuurd'

Ruim 77.000 Nederlanders in het buitenland hebben zich geregistreerd om te mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De meesten willen dat via de post doen. Volgens de wet moeten de stembiljetten voor die datum binnen zijn in Den Haag of op een van de ambassades die dienst doen als briefstembureau. Maar veel mensen ontvangen hun stempas niet op tijd, vertelt Keij. 'Een gedeelte is te laat verstuurd. Er wordt beloofd dat de stembiljetten zes weken voor de verkiezingen worden verstuurd.'

Voor veel mensen zal het straks te laat zijn om hun stem nog mee te laten stellen, vreest Keij. En dat, terwijl dit in 2012 ook al fout ging. 'Vier jaar lang hebben PvdA en VVD er niks aan gedaan en nu herhaalt het probleem zich weer.' Volgens Keij gingen in 2012 op deze manier 5000 stemmen verloren. Hij verwacht op basis van de meldingen die hij tot dusver binnen heeft gekregen dat het er dit jaar meer zullen zijn.

Vertrouwen

De landsadvocaat zei dinsdag tijdens de zitting het een slecht idee te vinden om de regels en wetten vlak voor de verkiezingen aan te passen. 'De eisers vragen om een verandering van de Kieswet. Het lijkt mij niet goed voor het vertrouwen in het democratische proces als we naar een poststempel moeten gaan staren of er nou 15, 16 of 17 maart staat.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen