Tweede Kamerverkiezingen 20179 mrt '17 15:53Aangepast op 9 mrt '17 21:32

Pechtold: 'Latere komst Cavusoglu handreiking, wel principiële bezwaren'

Auteur: Judith Laanen

Het aanbod van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken om pas na de Tweede Kamerverkiezingen Nederland te bezoeken is 'een stap in de goede richting'. Dat zei D66-lijsttrekker Alexander Pechtold bij BNR's Ask Me Anything.

Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser

Hoewel Pechtold het uitstel van de komst van de Turkse minister een tegemoetkoming vindt, benadrukte de D66-leider: 'Ik hou nog steeds een principieel bezwaar of een vertegenwoordiger van dat regime hier in Nederland zo de boel onder spanning moet zetten. Ik vind dat we burgemeester Aboutaleb moeten steunen als hij zegt dat is een gevaar voor de openbare orde in mijn stad.'

Pechtold vindt het een bezwaar als een andere staat of minister iets wil afdwingen. 'En dat in een land dat als het gaat om de vrijheden achteruit holt. Hoe kun je dan bij anderman gebruik maken van de vrijheden waar je ze zelf aan de eigen bevolking niet geeft?'

 

Rutte: hier zitten we niet op te wachten

Minister Mevlüt Cavusoglu liet vandaag weten dat hij aanstaande zaterdag naar Nederland wil komen om campagne te voeren voor het omstreden referendum dat Turkije volgende maand houdt, maar bereid is pas na de verkiezingen ons land aan te doen als zijn Nederlandse collega Bert Koenders hem daarvoor uitnodigt. Het referendum gaat over een grondwetswijziging die de Turkse president meer macht geeft.

Premier Rutte toonde zich minder met de nieuwe uitspraken ingenomen en herhaalde dat 'wij daar niet op zitten te wachten, niet voor en niet na de verkiezingen op 15 maart'.

Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser
Foto: Sybren Visser

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen