'Verbouwing Binnenhof wordt grote attractie'
De verbouwing van het Binnenhof wordt een attractie die bezoekers uit het hele land jarenlang naar Den Haag zal doen trekken. Dat verwacht minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.
Met onder meer een tijdelijk museum en de bouw van een loopbrug over de bouwplaats, moet voorkomen worden dat de Haagse middenstand ten onder gaat als het Binnenhof jarenlang sluit. ‘Het gaat natuurlijk ongemak opleveren’, erkent Plasterk. ‘Maar we gaan het zo inkleden dat het juist iets is waar mensen graag naar toe willen’, vervolgt hij.
Middenstand hoeft niet te vrezen voor verbouwing
Plasterk verwacht dat de verbouwing een unieke kijk geeft op de plek ‘waar al 800 jaar Nederlandse politiek wordt gemaakt'. Daarnaast hoeft de middenstand niet te vrezen voor verbouwing. ‘Dit gaat hun ondergang redden. Dit gaat ertoe leiden dat het juist een plek is die mensen gaat aantrekken, in plaats van dat mensen wegblijven.’
Ondernemers rondom het Binnenhof hoeven niet te rekenen op een compensatie van eventuele omzetverliezen, omdat die zich volgens Plasterk gewoonweg niet voor zullen doen. ‘Op deze manier kunnen we dat voorkomen. Het wordt een attractie om te zien hoe de wieg van onze democratie wordt gerenoveerd.’
Voorstellen om Binnenhof aantrekkelijk te houden tijdens verbouwing (2020-2025):
• Het is de bedoeling dat het aantal bezoekers naar de omgeving van het Binnenhof op peil blijft. De renovatie is een uitgelezen mogelijkheid om de rijke geschiedenis van 800 jaar Binnenhof opnieuw te vertellen en te laten beleven en biedt een enorme kans voor het toerisme.
• Er komt een informatiecentrum over de renovatie, de parlementaire geschiedenis en de rijke historie van het complex.
• ProDemos biedt per jaar zo’n 90.000 scholieren en 50.000 andere bezoekers een bezoek aan het Binnenhof. Tijdens de renovatie gaat het bezoek langs het Binnenhof-in-verbouwing en langs het parlement in de tijdelijke huisvesting.
• Er komt een loopbrug over het Binnenhof, om de verbouwing van boven te kunnen zien. Delen van het complex blijven toegankelijk voor ‘hard hat tours’ - met bouwhelm.
• Na de verhuizing van de Tweede en Eerste Kamer, maar nog voordat de aannemers beginnen, zijn plekken tijdelijk toegankelijk voor het publiek die normaal gesproken gesloten zijn.
• Kunst en cultuur langs de bouwhekken, unieke tentoonstellingen samen met het Mauritshuis, het Haags Historisch Museum, Escher in het Paleis, het Museon en andere musea.
• Het zicht op het Binnenhof vanaf de Hofvijver – het meest gefotografeerde punt in Den Haag – blijft zo veel mogelijk in stand, ook als bouwketen en bouwkranen het zicht veranderen.
• Overlast voor omwonenden en ondernemers zo veel mogelijk beperken.
• Eén centraal loket voor suggesties en klachten. Voor calamiteiten 24 uur per dag de mogelijkheid een melding of klacht in te dienen.