Tweede Kamerverkiezingen 201715 mrt '17 07:31Aangepast op 15 mrt '17 12:00

Er mag gestemd worden

Auteur: Thijs Baas

De meeste stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn om half acht open gegaan, maar op verschillende plekken in het land waren de verkiezingen vannacht al begonnen. Bij een basisschool in Den Haag is de pers massaal afgekomen op het 'stemmoment' van Geert Wilders.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zo hebben honderden jongeren hun stem al uitgebracht op een speciaal stemfeest in Amsterdam-Noord en in een bloemenkiosk op station Castricum ging om middernacht het eerste stemlokaal open. De 'vroegstemmers' kúnnen zich nog hebben laten beïnvloeden door het slotdebat van gisteravond, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. Hoe dan ook wordt het nog bloedstollend spannend, verwacht Jansen. 'Een groepje van vier partijen zit in elkaars vaarwater: PVV, CDA, GroenLinks en D66 kunnen elkaar allemaal nog inhalen en misschien zelfs nog de VVD aanraken.' 

Hieronder lees je de belangrijkste gebeurtenissen van deze ochtend, aangevuld met tweets en foto's van de hoofdrolspelers van vandaag:

De opkomst van mensen die naar de stembus gaan, is vooralsnog hoger dan die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Bij sommige stembureaus was het woensdagmorgen erg druk, onder meer op grote stations. Ook was er veel animo om op de Marker Wadden te stemmen.

Felix Rottenberg vindt dat er al vanaf het begin van de interne lijsttrekkersverkiezing het nodige mis is gegaan met de PvdA-campagne, zegt hij op BNR. 

In Den Haag had om 10.00 uur 12 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Bij de verkiezingen in 2012 was dit rond die tijd 11,3 procent. Utrecht kende rond kwart over tien een opkomst van 16 procent, Rotterdam van 13,3 procent. De eerste Amsterdamse prognoses laten nog even op zich wachten.

 

Jesse Klaver (GroenLinks) heeft gestemd, en wel bij een boekhandel in Den Haag.

 

 

Ook VVD-leider Mark Rutte heeft al gestemd. De premier deed dat rond 10.00 uur in een school in Den Haag. Rutte riep iedereen op van zijn stemrecht gebruik te maken. 'Dat is een verworvenheid en daar is voor geknokt door heel veel mensen.'

 

Onder grote belangstelling van de internationale media heeft PVV-leider Geert Wilders zijn stem uitgebracht. Hij deed dat in basisschool De Walvis in Den Haag. Wilders repte van een 'belangrijke dag'. Hij hoopt dat veel mensen gaan stemmen.

 

 

Intussen brengen ook de kopstukken zelf hun stem uit, na een ongetwijfeld korte nacht. Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA stemde rond 8.45 uur, in het KHL Koffiehuis in Amsterdam. Henk Krol (50PLUS) heeft rond 09.00 uur zijn stem uitgebracht en wel in een zorginstelling in Eindhoven. Eerder op de ochtend stemde ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie) al.

 

 

Intussen heeft in Wageningen Alexander Pechtold zijn stem uitgebracht. Hij memoreerde tegenover verslaggever Rogiér Dankerlui dat hij zichzelf zeker nog niet kansloos acht voor het premierschap. Er zijn, zo voorziet de D66-leider, nog vier lijsttrekkers die kans maken om de komende vier jaar het Torentje te bestieren, waarvan hij zichzelf als de meest progressieve ziet.

Waar je kunt stemmen bij jou in de buurt? Bekijk de Esri-kaart met álle stembureaus in het land

Felle debatten

De belangrijkste lijsttrekkers deden gisteravond in het slotdebat nog een laatste poging om kiezers voor vandaag te overtuigen. Zo debatteerden CDA-lijsttrekker Sybrand Buma en Pechtold van D66 over de veiligheid van Nederland. Ook Asscher van de PvdA en Geert Wilders debatteerden fel over de stelling dat Nederland van ons allemaal is en Jesse Klaver van GroenLinks en Mark Rutte botsten over vluchtelingen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen