BNR's Achterkamer1 feb '17 14:22Aangepast op 1 feb '17 15:02

Thierry Baudet de 'kingmaker'

Auteur: Mark Hulstein

Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet is één van de nieuwe partijen die in maart meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. En hoewel de partij in de laatste peiling (Maurice de Hond) nu op één zetel staat, zijn ze in Engeland een stuk optimistischer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens The Times of London is Baudet straks in een belangrijke positie om te onderhandelen voor deelname aan een coalitie. Hij is 'kingmaker', volgens The Times. In een video van de krant, die welhaast op een advertentie lijkt, wordt Thierry Baudet aangekondigd als de 'anti-EU boy wonder' die in z'n eentje de hele Nederlandse politiek aan het veranderen is.

Tien à twaalf zetels

Tegen politiek verslaggever Jaap Jansen zegt Baudet dat hij 'tien à twaalf zetels' kan halen. 'Dat geven de projecties aan. Dan zijn wij nodig voor elke coalitie-onderhandeling.' Baudet doelt op de VVD die de PVV, virtueel de grootste, al heeft uitgesloten.

De 'projecties' waar Baudet het over heeft, zijn overigens nog niet zichtbaar in de gangbare peilingen. 'Ze zijn gebaseerd op onderzoeken naar ons sociale-mediaprofiel en op wat wij meemaken in het land. Het aantal interacties, likes en allerlei andere zaken die je kunt meten. Zo is ook de overwinning van Trump en de Brexit juist voorspeld.'

Partijkartel

Baudet verzet zich tegen 'het partijkartel' van de bestaande machten op het Binnenhof. Om te voorkomen dat hij als kingmaker zelf vastloopt in kartelvorming, wil Baudet referenda om het kabinet tussentijds tot de orde te kunnen roepen.

Baudet is vandaag te gast in de Tweede Kamer, waar hij pleit voor een enquête naar de euro. Hij vreest dat partijen een enquête niet in hun belang vinden. 'De grote vraag is: kiezen zij voor het partijbelang of voor het landsbelang?'

In BNR's Achterkamer smoezen we over verkiezingsnieuws.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen