BNR's Achterkamer14 feb '17 21:12

Debatheibel: Forum voor Democratie naar de rechter

Auteur: Judith Laanen

In BNR's Achterkamer smoezen we over verkiezingsnieuws. Vandaag: debatheibel. De partij van Thierry Beaudet en Theo Hiddema, Forum voor Democratie, stapt naar de rechter om alsnog voor het lijsttrekkersdebat van de NOS te kunnen. RTL streek vandaag al de PVV en VVD tegen de haren in.

Foto ANP
Foto ANP

Forum voor Democratie vindt dat de NOS optreedt als 'poortwachter van het partijkartel'. Nog voordat de campagnes goed en wel van start waren, en nog voordat de Kiesraad had besloten welke partijen aan de Tweede Kamerverkiezingen mee mochten doen had de NOS volgens lijsttrekker Thierry Baudet al besloten 'welke partijen relevant zijn en welke niet'. De NOS vervult daarmee haar publieke taak niet, zegt de partij. Vrijdag dient een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam.

'Zendtijd beperkt voor slotdebat'

De avond voor de verkiezingen op 15 maart organiseert de NOS het zogenoemde slotdebat. Daar nemen 14 partijen aan deel, dat gebaseerd is op het huidige aantal zetels van partijen in de Tweede Kamer en de laatste stand in de Peilingwijzer. De lijsttrekkers van de 8 grootste partijen zitten in het hoofdprogramma, 6 kleinere partijen vormen het voorprogramma.

De NOS kijkt met vertrouwen naar het kort geding uit en zegt dat de Partij voor de Dieren in 2011 ook al eens nul op het rekest kreeg bij de rechter. Daar komt nog bij dat de zendtijd beperkt is en de NOS niet ontkomt aan het stellen van een maximum van deelnemende partijen, liet NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff weten.

'PVV en VVD niet meer welkom bij RTL'

Afgelopen zondag was er ook al debatheibel. Toen maakte RTL bekend het premiersdebat niet te laten doorgaan omdat de PVV en de VVD verstek lieten gaan - volgens beide partijen vanwege 'het wijzigen van de spelregels tijdens de wedstrijd'. RTL bedacht zich en laat het debat nu alsnog doorgaan. PVV en VVD reageerden geprikkeld, waarop RTL nog even benadrukte bij BNR dat móchten ze zich nog bedenken, het nu echt einde oefening is. 'Dat is ook niet netjes tegenover de deelnemende partijen', zei adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen