Vlogtips voor politici
In BNR's Achterkamer smoezen we over verkiezingsnieuws. Vandaag: vlogtips voor politici. Want ze mogen in een verwoede poging jongeren te bereiken dan wel eens een camera ter hand nemen, dat gaat met wisselend succes.
Over een maand mogen 850.000 jongeren voor het eerst stemmen, maar al die jongeren naar de stembus krijgen lijkt vooralsnog lastig. Om ze te enthousiasmeren wordt morgenavond de Jongeren Stemwijzer gelanceerd én zijn politici aan het vloggen geslagen.
Politieke vlogjes
Tim Schaap, vlogger bij SevenDays en Kidsweek, denkt dat sommige politici beter niet kunnen vloggen: 'Soms moesten ze de vlog tijdens het interview stopzetten omdat ze niet wisten of iets al naar buiten mocht.' Hij weet wel wie er een beetje kan vloggen. GroenLinks-leider Jesse Klaver bijvoorbeeld, die ook vanwege zijn leeftijd, al meer feeling met de doelgroep heeft:
Premier Rutte ging op vlogles bij Youstoub, goed voor 200.000 abonnees op Youtube en dat leverde ongeveer zoiets op (vanaf 3:10):
CDA-leider Buma, die volgens Schaap nog wel wat verbetering kan gebruiken, deed ook een poging tot vloggen:
Schaap heeft nog een tip: zorg dat je niet je héle dag of privéleven laat zien. Zoals DENK-leider Kuzu in zijn eerste vlog deed:
Heeft zo'n vlog nou veel impact? Niet echt, zegt Sanne Kruikemeier, communicatiewetenschapper aan de UvA. 'Een filmpje van DENK wordt zo'n 20.000 keer bekeken. Dat is een klein aantal als je dat afstemt op hoeveel mensen er stemmen.' 850.000 jongeren mogen straks voor het eerst stemmen. In dat opzicht is het een slimme strategie, denkt Kruikemeier. 'Die persoonlijke manier van communiceren, weten we uit onderzoek, werkt ook.'