BNR's Achterkamer21 feb '17 17:14

De Grote Afzwaaitombola van Kamerleden

Auteur: Judith Laanen

In BNR's Achterkamer smoezen we over verkiezingsnieuws. Vandaag: de afzwaaitombola van Kamerleden die weggaan. Sinds vorige week zijn zaaltjes volgeboekt voor hun afscheidsrecepties. Politiek verslaggever Jeroen Stans telde ze.

Diederik Samsom (PvdA) neemt afscheid van collega's in de Tweede Kamer. Foto ANP
Diederik Samsom (PvdA) neemt afscheid van collega's in de Tweede Kamer. Foto ANP

Het is deze weken een komen en gaan van Kamerleden die na vier jaar de politiek verlaten. Degenen die opstappen doen dat of omdat ze buiten het Binnenhof verder gaan, of omdat ze na vier jaar in de Tweede Kamer hun naam wel erg laag op de kandidatenlijst voor de komende termijn zagen staan, legt Stans uit. 'Wat ga je dan doen? Je zit nog middenin een campagne, je hoopt dat je partij het goed gaat doen, maar de kans dat je niet in de Kamer komt is ook groot. Die mensen vallen momenteel tussen wal en schip.'

22 Kamerleden weg

Dan maar je biezen pakken. En dat doen er nogal wat, telde onze politiek verslaggever. Maarliefst 22 Kamerleden namen tussentijds afscheid. En dat zijn nog niet eens alle Kamerleden die 'weggingen', zoals degenen die doorschoven naar het kabinet of de zetelrovers (denk aan ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk die DENK oprichtten, Bontes/Van Klaveren en Ronald van Vliet, beiden van de PVV). 'Het zijn de mensen die vanaf het moment dat het kabinet er zit in de Kamer zaten. De VVD is koploper met 7 Kamerleden, daar vlogen ze af en toe er ook bij bosjes uit. PvdA neemt afscheid van vier Kamerleden, het CDA en D66 van drie. Dat zijn ook nog eens Kamerleden die opstappen.'

Opvallende exits: weet je deze nog?

VVD: René Leegte maakte zichzelf onsterfelijk met een uitgebreid gesprek in de trein met gevoelige informatie over de gaswinning in Groningen, maar hij is opgestapt vanwege niet opgegeven inkomsten uit een nevenfunctie. Partijgenoot Matthijs Huizing moest ook het veld ruimen; later bleek dat hij met drank op achter het stuur had gezeten.

PvdA: Myrthe Hilkens was niet heel lang Kamerlid en vertrok vanwege onmin binnen de fractie. Oud-ambassadeur Désirée Bonis kon haar draai niet vinden. Mariëtte Hamer, nu voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) vertrok ook.

CDA: Peter Oskam gebruikte het Kamerlidmaatschap openlijk als opstapje voor zijn huidige burgemeesterschap in Capelle aan den IJssel.

D66: Wassila Hachchi vertrok plotseling om campagne te gaan voeren voor Hillary Clinton en was ineens in geen velden of wegen te bekennen.

Ook opvallend: Vier fractievoorzitters legden hun functie neer: Jolande Sap en Bram van Ojik (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie) en Diederik Samsom (PvdA).

Wat gebeurt er als Kamerleden weggaan?

Dan belt de Kiesraad de eerstvolgende op de kandidatenlijst van de laatste verkiezingen. Zo kwam de VVD opnieuw uit bij Johan Houwers, maar dat leek de partij niet zo'n goed idee: na een aangifte van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen wees de VVD hem in 2013 de deur. Toch zit hij in de Kamer nu, mét zetel maar niet voor de VVD.

Wat doet de Kamer nog voordat het verkiezingsreces begint?

Debatteren natuurlijk. Er staat voordat de Kamer aanstaande vrijdag met verkiezingsreces gaat nog één debat gepland voor aanstaande donderdag, over het kritische rapport van de AIVD van het gevaar dat uitgaat van teruggekeerde Syriëgangers. 'Dat debat is aangevraagd door PVV. Andere fracties voelden er niet zoveel voor om het favoriete onderwerp van Wilders de partij cadeau te doen, dus dit wordt echt een verkiezingsdebat', zegt Stans.

Gerelateerde artikelen