Carrédebat5 mrt '17 14:14Aangepast op 5 mrt '17 21:04

'Ze zijn bloednerveus'

Auteur: BNR Webredactie

Wordt het Carrédebat van vanavond een ‘gamechanger’? Keren de kansen voor de achterblijvers? Komt koploper Mark Rutte (VVD) in de gevarenzone? Dat zijn de belangrijkste vragen voorafgaand aan het lijsttrekkersdebat, georganiseerd door RTL, BNR Nieuwsradio, Elsevier en het Nederlands Debatinstituut. Het debat is van 21.00 uur tot 23.30 te volgen via RTL4 en BNR.

Foto: Jaap Jansen
Foto: Jaap Jansen

‘Slagen Sybrand Buma van het CDA en Alexander Pechtold van D66 erin hun stijgende lijn van de afgelopen dagen vast te houden? Blijft Mark Rutte de koploper? Die doet vanavond voor het eerst mee en kan veel aanvallen verwachten. En wat betekent dit debat voor PVV’er Geert Wilders, die besloten heeft afzijdig te blijven?’, vraagt politiek verslaggever Jaap Jansen zich af. ‘Hoe doet new kid on the block Jesse Klaver van GroenLinks het? Profiteert SP’er Emile Roemer vanavond van het nog uitgebleven Lodewijk Asscher-effect bij de PvdA?’

Jansen is ook benieuwd naar Henk Krol. ‘Herstelt die zich van zijn blunders over de AOW? En wordt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren als nieuwkomer en enige vrouw in Carré de verrassing van de avond? Eén ding weet ik van vorige Carrédebatten: het wordt heel spannend, de lijsttrekkers zijn bloednerveus, Hier hangt veel van af.’

Het debat, onder leiding van Antoin Peeters (RTL), heeft een strak format. Er zijn vier stellingen waarover steeds vier partijen debatteren. Ze stemmen voor, tegen of neutraal. De overigen komen later in het blok aan bod.  Ook worden de lijsttrekkers om de beurt uitgenodigd om over de rode loper naar Diana Matroos (BNR) te gaan voor een 1 op 1 van drie minuten met pittige vragen.

Alles over het Carrédebat

 

Stelling 1: Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft

Deelnemers: D66, SP, CDA, PvdA

Stelling 2: Nederland heeft zijn eigen cultuur onvoldoende beschermd

Deelnemers: CDA, 50 plus, GroenLinks, PvdA

Stelling 3: De AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar

Deelnemers: 50plus, VVD, Partij voor de Dieren, GroenLinks

Stelling 4: Een sterkere Europese Unie is meer dan ooit noodzakelijk

Deelnemers: VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren
 

Updates op BNR
Tijdens de RTL-reclameblokken geeft Meindert Schut op BNR updates met politiek verslaggevers Laurens Boven en Jeroen Stans.

Na het debat volgt een nabeschouwing met Jaap Jansen, Frits Wester (RTL),  Syp Wynia (Elsevier) en Roderik van Grieken (Nederlands Debatinstituut) onder leiding van BNR’s Bas van Werven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen