Vertrek Opstelten Teeven10 mrt '15 15:19

Even flink buffelen, tot de opvolger er is

Auteur: Thijs Baas

Het wordt even flink buffelen, maar dat is maar even niet anders, zegt minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst tegen BNR over zijn tijdelijke aanstelling als minister én staatssecretaris van Justitie. "De komende dagen doe ik alle klussen tegelijk.

VVD-minister Stef Blok spreekt van een staatsrechtelijk juist besluit van zijn collega's op Justitie. "Maar ook voor mij is het geen vrolijke dag. Het is een interim-periode en ik kan niet tot in dagen voorspellen hoe lang het gaat duren, maar vast niet heel lang. Ik speculeer niet op de benoeming hierna. Ik heb vanochtend al om de tafel gezeten met de top van het departement en daar ga ik vandaag en de komende dagen mee door."

De belangrijkste vraag bij de oppositie is of premier Rutte de regie nog wel kan voeren nu twee steunpilaren van het kabinetsbeleid zijn vertrokken, zegt Jaap Jansen. En dan is er nog de kwestie van het bonnetje zelf: "Wist Teeven het bedrag op het bonnetje werkelijk niet meer, of heeft hij ook tegen Opstelten niet de waarheid gesproken? Het probleem is: aan Opstelten en Teeven kan de Kamer het niet meer vragen, dus moet Rutte naar de Kamer komen."

Tweeledig
SP-leider Emile Roemer heeft de messen al geslepen. "Tweeledig: alle vragen die nog niet beantwoord zijn, zullen beantwoord moeten worden. Er is natuurlijk wel heel veel onduidelijk over hoe het allemaal tot stand is gekomen. En ten tweede is de vraag: wat was de rol van de premier zelf? Hij lacht alles weg. Het is allemaal opgeblazen, zei hij bij Frans Weekers, bij Mark Verheijen en nu ook bij deze twee bewindspersonen."

Intussen is VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra er veel aan gelegen om een interne crisis te bezweren en alle ellende zo snel mogelijk achter zich te laten, zegt Jansen. "Veel kiezers dreigen over te stappen naar de PVV, er zijn al die integriteitskwesties in de partij en nu zijn deze twee belangrijke mannen ook nog vertrokken. Of de positie van het hele kabinet in gevaar komt? Nee, ik denk het niet, maar dit is wel bijzonder pijnlijk voor Mark Rutte, die normaal altijd de vrolijkheid zelve is, maar ik denk dat dat vandaag even niet het geval is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen