Vertrek Opstelten Teeven10 mrt '15 15:02

Krijgt Cees H. nog een belletje van de Belastingdienst?

Auteur: Bram van Dijk

Nu iedereen weet hoeveel geld drugsbaron Cees H. heeft gekregen, valt er voor de Belastingdienst misschien nog iets te halen. Dat zegt fiscaal advocaat Guido de Bont.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de fiscaal advocaat en hoogleraar formeel belastingrecht aan de Erasmus Universiteit moet dit niet in de inkomstenbelasting gezocht worden.

De langste verjaringstermijnen die De Bont kent, is 12 jaar en dat is dus al zo'n 3 jaar verlopen.

Vermogensbelasting
De Belastingdienst kan eerder kijken naar vermogensbelasting. "Ik heb heel veel cliënten die ook in Luxemburg een bankrekening hadden met gelden daarop. Zij worden tot op de dag van vandaag lastig gevallen door de fiscus met allerlei vragen waar die gelden gebleven zijn. Die situatie zou zich hier voor kunnen doen."

Daarvoor gelden voor Cees H. dezelfde voorwaarden als alle andere Nederlander. Hij is alleen belastingplichtig als hij nog in Nederland woont en het vermogen nog in zijn bezit is. "Over lucht verheffen we gelukkig niet in Nederland. Maar die voorwaarden kunnen ook in deze situatie gelden."

Vragenformulier
Als de Belastingdienst dit bedrag op H.'s rekening ziet, kan De Bont zich goed voorstellen dat hij een vragenformulier krijgt. "Net zoals bij u en ik, en iedereen die in Nederland woont. Dan worden we uitgenodigd om uit te leggen waar dat vermogen is gebleven, of het opgemaakt is en zo ja, waaraan. Zo'n actie kan ik me voorstellen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen