Vertrek Opstelten Teeven10 mrt '15 10:05Aangepast op 10 mrt '15 14:17

Arie Slob: 'Niet wachten op verkiezingen met aanstellen nieuwe minister'

Auteur: Thijs Baas

Er is geen enkele reden om tot na de Statenverkiezingen te wachten met de aanstelling van nieuwe bewindspersonen op het ministerie van Justitie. Dat zegt Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, tegen BNR.

"Zoiets moet in een week tot anderhalve week kunnen. Er moet altijd antecedentenonderzoek gedaan worden, dus het kost altijd wel een aantal dagen. Maar je moet er niet langer mee wachten dan nodig is. Dit ministerie verliest in één keer zijn hele politieke leiding, dat is ongekend. Zeker in een tijd met terrorismedreiging, veel gedoe rond de politie, de acties rond de cao: daar hoort zo snel mogelijk een volwaardige bewindspersoon te zitten en niet iemand die dat als vervanger even waarneemt."

Wié dan de opvolgers van Opstelten en Teeven moeten worden, dat ziet Slob volledig als een zaak voor de VVD zelf. "Wij wachten het met belangstelling af en ik hoop dat ze de beste kiezen die ze kunnen vinden."

De gedoogsteun van de ChristenUnie komt door het rumoer binnen het kabinet niet in het geding, belooft Slob. De ChristenUnie zal de verrichtingen van het kabinet 'kritisch maar constructief' blijven volgen. "Ik zie dat er nog zo veel grote vraagstukken zijn die vragen om een missionair kabinet, dat deze adequaat aan kan pakken. En ik wil met elkaar proberen de problemen op te lossen. Ik zit niet te wachten op een kabinetscrisis in deze tijd, al zie ik ook wel dat dit kabinet het zwaar te verduren heeft." 

Volk en Vaderland
Met het vertrokken duo van Justitie heeft Slob overigens nog wel een appeltje te schillen. Met name de opstelling van Teeven tijdens diens persconferentie kan op weinig goedkeuring rekenen. "Dat Teeven zegt dat er met de deal niets mis is, vind ik in die zin ergerlijk, dat dat gezegd wordt door degene die daarna zijn ontslag aanbiedt en niet wil dat er een debat gevoerd wordt met betrokkenen; daar loopt hij voor weg. Dat prikkelde mij nog eens extra om dit debat wel te voeren."

Het was sowieso een wat vreemde vertoning, met twee bewindslieden die hun aftreden los van elkaar toelichtten, vindt Slob. Bovendien getuigden de opmerkingen van Teeven over 'Volk en Vaderland' van weinig historisch besef. En ook de nieuwe informatie over de deal met Cees H. roept eerder meer vragen op dan minder. "Is er ook voor dit bedrag toestemming gegeven? Dat vind ik een hele logische vraag, al weet ik dat deze deals in die tijd redelijk gangbaar waren. Het was niet heel bijzonder en er werd ook toestemming voor gegeven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen