Politiek21 sep '16 14:13Aangepast op 21 sep '16 15:54

VVD: 'Met deze PVV gaan wij niet samenwerken'

Auteur: Jaap Jansen

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra sluit praktisch uit dat de VVD na de verkiezingen gaat regeren met de PVV van Geert Wilders. ‘Het is een stelletje weglopers, met zo’n partij gaan wij niet samenwerken.’

VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Foto ANP
VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Foto ANP

Dat zegt Zijlstra vanmiddag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

'Neem 'minder'-uitspraak terug'

Volgens Zijlstra moet Wilders bovendien zijn ‘minder, minder, minder’ anti-Marokkanen uitspraak terugnemen en mag er niet getornd worden aan de vrijheid van godsdienst. 'Wij hebben die vrijheid met bloed moeten bevechten. Dan gaan wij die vrijheid nu niet zelf inlveren.'

Ook staat het sociaal-economisch beleid van de PVV hem niet aan: ‘Dat is linkser dan de SP.’

Zijlstra: Je moet altijd bereid zijn tot praten

De VVD heeft in Rutte-1 samengewerkt met Wilders. Daarom wil D66-leider Alexander Pechtold van Zijlstra een principiële uitspraak tegen samenwerking met de PVV, maar Zijlstra vindt dat je altijd bereid moet zijn om te praten.

Zomergasten

Pechtold had drie uur zitten kijken naar het tv-programma Zomergasten met Mark Rutte om hier iets over te horen, maar het kwam niet. ‘U heeft het in ieder geval drie uur volgehouden’, zegt Zijlstra daarop grijnzend.

Sneer

PVV-leider Wilders verwijt de VVD dat ze met de aartsvijand – de PvdA – is gaan regeren, maar Zijlstra sneert dat de PvdA tenminste niet is weggelopen voor het landsbelang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen