Prinsjesdag 201514 sep '15 07:47Aangepast op 15 sep '15 06:01

'Veiligheid land in gevaar door bezuinigingen politie'

Auteur: Karlijn Meinders

Dat stelt de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. Volgens de OR dreigt de politie kapot te worden bezuinigd. Bepaalde werkzaamheden zouden hierdoor niet langer mogelijk zijn.

Volgens Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, komt de veiligheid van onze samenleving en die van politiemensen in het geding, als bezuinigingen op de Nationale Politie worden doorgezet. "Om een voorbeeld te noemen: de minister wil bezuinigingen op het aantal overuren", zegt Giltay. "Dat zijn er zes miljoen per jaar. Dat betekent dat je politiemensen van de straat af haalt ten grote van de stad Amsterdam."

Beroep op kabinet
Volgens Giltay legt de minister op deze manier de hele politieorganisatie lam. "Overigens doen we nu ook vooral een beroep op het kabinet", zegt Giltay. "Want minister Van der Steur moet het ook doen met het budget dat hem is gegeven. Daarmee stelt het kabinet de minister voor een onmogelijke opdracht."

Financiële positie
Uit uitgelekte documenten van Prinsjesdag blijkt dat er een aantal meevallers te verdelen zijn, maar de politie komt daarbij niet aan bod, meent Giltay. "We dachten inmiddels klaar te zijn met de reorganisatie, maar afgelopen week heeft de minister aangegeven dat dat nog zo'n drie jaar kan duren. Ondertussen zijn wel de bezuinigingen ingeboekt. Dat maakt dat wij volledig door het ijs zakken als het gaat over onze financiële positie."

Stop werkzaamheden
Als de bezuinigingen worden doorgezet, zal de politie volgens Giltay niet langer in staat zijn alle werkzaamheden uit te voeren. "Dat zouden wel eens ingrijpende besluiten kunnen zijn. Grote onderzoeken naar criminele organisaties kosten bijvoorbeeld veel tijd en geld, als dat niet meer bekostigd wordt, zullen we dat moeten stopzetten. De maat is volstrekt vol."

Uit de politiebegroting
Magda Berndsen, Tweede Kamerlid van D66, was onderdeel van het debat van de afgelopen weken over de bezuinigingen en de reorganisatie bij de politie. Ook zij ziet het heel somber in. "We hebben het dan over 500 miljoen euro aan bezuinigingen die allemaal al zijn ingeboekt."

 
 
 
Eerder aangeven

De minister neemt volgens Berndsen een hypotheek op de toekomst. "Van der Steur had bij zijn aanstelling meteen moeten zeggen: er is een groot financieel probleem. De coalitiepartijen zullen nu echt iets moeten gaan doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen