Prinsjesdag 201515 sep '15 16:54Aangepast op 15 sep '15 18:45

Dijsselbloem: Weer een beginnetje voor herziening belastingstelsel

Auteur: Eva Oude Elferink

Voor het eind van zijn kabinetsperiode gaat het niet meer lukken, maar minister Jeroen Dijsselbloem ziet wel weer mogelijkheden om nieuwe gesprekken te voeren over een herziening van het belastingstelsel. Dat zegt hij tegen BNR.

Dijsselbloem verwijst daarbij naar de plannen die D66, voorheen van 'de constructieve drie', vandaag heeft gepresenteerd. "Daarin is het lokaal verhogen van belastingen opgenomen, wat dan weer terug wordt gegeven door lagere lasten op arbeid. Dat was een van de dingen die ook in onze voorstellen stond."

"Wij zijn er in de afgelopen maanden niet in geslaagd daar genoeg steun voor te vinden. Met D66 erbij hebben we weer een beginnetje, we gaan kijken hoe het debat de komende dagen loopt."

Eerdere pogingen om tot een grootschalige herziening van het belastingstelsel te komen, sneuvelden. Onder meer doordat D66 zich al snel terugtrok. Dijsselbloem: "Met de herzieningen die we willen doorvoeren, hebben we een netto lastenverlichting van 5 miljard euro weten te realiseren. Maar we hoopten dat te verbreden naar 15 miljard. Daar staan wij nog steeds voor open."

Al verwacht hij dat niet voor het einde van dit kabinet. "Maar we zijn nog steeds zeer gemotiveerd te kijken wat we nu doen met die 5 miljard - de arbeidsmarkt beter laten functioneren door de last op arbeid te verlagen - of we daarvan 10 of 15 miljard kunnen maken. Dat vergt een bredere steun in de Kamer om ook een paar maatregelen te nemen die misschien niet zo populair zijn."

Herstel
Want hoewel het economisch herstel inmiddels boven de 2 procent zit, is dat volgens de minister van Financiën niet genoeg. "Niet voor de langere termijn. Daarom hebben we heel gericht die 5 miljard euro ingezet om de arbeidsmarkt beter op gang te krijgen, mensen meer te laten overhouden en arbeid ook goedkoper te maken voor werkgevers die mensen in dienst willen nemen."

Daarmee blijven de ouderen en werklozen achter: zij gaan er niet op vooruit. Of in de woorden van Dijsselbloem: 'een heel klein beetje'. "We trekken er overigens wel een miljard voor uit om te zorgen dat ook zij aan de goede kant van de streep komen. Maar van dit pakket hebben we vanaf het begin gezegd dat het is bedoeld om de economie echt te laten aansterken."

Het is allemaal nog te fragiel, zegt Dijsselbloem. "Voor heel veel mensen, ook mensen met een uitkering, is het van belang dat ze aan de slag komen. We hebben niet het één gedaan en het ander gelaten. Maar het gaat om een prioriteit voor de arbeidsmarkt, werkgelegenheid en de economie en ondertussen zorgen dat ook mensen die niet werken en ouderen boven de streep komen."

Bezuinigingen
Tegelijkertijd zijn ook de bezuinigingen die dit en het vorige kabinet doorvoerden, nog altijd voelbaar. Zo verdwijnt er straks een extra belastingkorting voor ouderen. "Daarom heb ik ook zo'n hekel aan het woord 'feestbegroting'", zegt Dijsselbloem. "Veel van deze moeilijke maatregelen die uit de crisis voortkomen, zijn nog niet weg. Tegelijkertijd komt er weer wat ademruimte."

Dan de vraag hoe de minister straks herinnert wil worden. Zijn voorganger Lieftink stond bekend om 'het tientje', Zalm had zijn 'Zalm-norm'. En Dijsselbloem? "Voor mij is het heel belangrijk de balans te vinden tussen de begroting op orde brengen, maar ook de economie aan te sterken. Het tekort neemt verder af, maar er is ook ruimte voor koopkracht, de economie."

De balans van Dijsselbloem? "Dat zou heel mooi zijn."

Lees hier wat de belangrijkste punten uit de miljoenennota zijn


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen