Prinsjesdag 201515 sep '15 17:45Aangepast op 15 sep '15 19:11

Samsom: 'Nog niet echt reden om te juichen'

Auteur: Karlijn Meinders

Te veel mensen, merken nog te weinig van het economische herstel, zegt PvdA-leider Samsom. Ook op het gebied van de vluchtelingencrisis moet er nog veel gebeuren.

"Het voelt niet als uitdelen, maar het is wel beter dan voorgaande jaren", zegt Samsom."En dat werd tijd ook. Drie jaar geleden begon deze coalitie op het diepst van de recessie en langzaam maar zeker zijn we uit die kuil geklauterd. Maar echt reden om te juichen is er nog niet, want er merken nog te veel mensen te weinig van het economische herstel."

Vluchtelingen
Wat betreft het vluchtenlingenprobleem, legt Samsom de nadruk op een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over Europa en pleit hij voor veel meer opvang in de regio. "We vinden niet dat mensen met gevaar voor eigen leven deze kant op moeten komen. Wie dat blijft toestaan, daar is iets mis mee. Ik zag gister een man zijn invalide vader in een rolstoel over de spoorlijn sjorren om nog net op tijd het hek van Hongarije voorbij te zijn. Dat zijn beelden die niet thuis horen in Europa."

Verdeelsleutel
De verdeelsleutel zou door de groeiende vluchtelingenstroom nu al achterhaald zijn, maar daar is Samsom het niet mee eens. "Die verdeelsleutel is harder nodig dan ooit. Er zijn te veel landen die het niet meer aankunnen en het niet meer aanwillen. Dan krijg je toestanden die niet in Europa thuishoren. Zo'n verdeelsleutel is nodig om een rechtvaardige verdeling te creëren. Het zou straks niet meer moeten uitmaken waar je je meldt in Europa. Iedereen die recht heeft op onderdak, moet dat krijgen. We moeten zo veel mensen accepteren als nodig is, ook als dat er meer zijn dan dat nu is."

Op de vraag of Samsom al weet of hij wel of niet lijsttrekker wil blijven, zegt hij: "Dat maak ik een half jaar voor de verkiezingen bekend."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen